Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > triamcinolonacetonide neusspray

Inhoud

triamcinolonacetonide neusspray

Triamcinolonacetonide behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Het werkt ontstekingsremmend.

Artsen schrijven het voor bij langdurig ontstoken neusslijmvlies, allergie, hooikoorts en neuspoliepen.

Wat doet triamcinolonacetonide neusspray en waarbij gebruik ik het?

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Verschijnselen
Bij een ontstoken neusslijmvlies raakt het neusslijmvlies gezwollen en heeft u last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, bijvoorbeeld een allergie of gebruik van bepaalde medicijnen.

Behandeling
Triamcinolonacetonide neusspray wordt soms gebruikt als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken, of als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft.

Effect
Triamcinolonacetonide werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsreacties en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies.

Een toediening in de neus werkt ongeveer een dag. Het duurt echter ongeveer drie tot vier dagen voor u merkt dat de verschijnselen minder worden. Voor een goed effect is het noodzakelijk de spray consequent te gebruiken in de periode die de arts heeft voorgeschreven.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . “

Allergie

Verschijnselen
Bij allergieën, zoals voor pollen, huisstofmijt en huisdieren raakt het neusslijmvlies vaak ontstoken, soms langer dan enkele weken.

Behandeling
Wanneer u slechts af en toe klachten heeft, kunt u het beste een snelwerkend anti-allergie medicijn gebruiken, zoals loratadine.

Artsen schrijven triamcinolonacetonide neusspray voor als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken, of als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft. Ook wanneer u met name klachten van een verstopte neus heeft, werkt triamcinolonacetonide goed.

Effect
Triamcinolonacetonide werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsreacties en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies.

Het duurt ongeveer drie tot vier dagen voor u merkt dat de verschijnselen minder worden. Voor een goed effect is het noodzakelijk de spray consequent te gebruiken in de periode die de arts heeft voorgeschreven.

Lees meer over allergie . “

Hooikoorts

Verschijnselen
Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. Uw neusslijmvlies is ontstoken en u kunt last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen. 

Behandeling
Wanneer u slechts af en toe klachten heeft, kunt u het beste een snelwerkend anti-allergie medicijn gebruiken, zoals loratadine. Dit werkt ook tegen de oogklachten.

Artsen schrijven soms triamcinolonacetonide neusspray voor als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken, of als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft. Ook wanneer u met name klachten van een verstopte neus heeft, werkt triamcinolonacetonide goed.

Effect
Triamcinolonacetonide werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsverschijnselen en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies. Uw klachten verminderen meestal binnen een paar dagen. De werking houdt ongeveer een dag aan.

Lees meer over hooikoorts . “

Neuspoliepen

Oorzaak en verschijnselen
Neuspoliepen kunnen ontstaan als het neusslijmvlies langdurig is ontstoken. Het zijn zwellingen op steeltjes op het slijmvlies in de neus of de bijholtes.

Neuspoliepen kunnen klachten geven als verstopte neus, minder reuk, loopneus en hoofdpijn. Soms worden neuspoliepen door de KNO-arts verwijderd.

Effect
Triamcinolonacetonide remt de ontsteking van het neusslijmvlies. Hierdoor zal de irritatie van het neusslijmvlies afnemen, waardoor de groei van de poliepen geremd wordt.

Na enkele weken merkt u dat de klachten, zoals een verstopte neus, afnemen. Voor een goed effect is het noodzakelijk dat u de spray consequent gebruikt zolang als de arts voorschrijft.

Vaak wordt triamcinolonacetonide ook gebruikt na het verwijderen van de neuspoliepen om te voorkomen dat deze weer terug komen.

Lees meer over neuspoliepen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Keel en neusslijmvlies die droog zijn, geïrriteerd en een branderig gevoel geven, niesbuien en bloedneuzen.

  Deze verschijnselen gaan over zodra u aan het medicijn gewend bent. Is dit na een aantal dagen nog niet het geval, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

 • Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en lichte koorts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Na langdurig gebruik kan het neusslijmvlies dunner worden. Het kan hierdoor sneller gaan bloeden.

  Na langdurig gebruik kan het neusslijmvlies dunner worden. Het kan hierdoor sneller gaan bloeden.

 • U kunt gemakkelijk bloeduitstortingen krijgen.

  Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

 • Duizeligheid

 • Moeilijker kunnen slapen

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree en buikpijn.

 • Verandering of verlies van de smaak-of reukzin.

  Dit kan blijvend zijn. Neem contact op met uw arts bij de eerste verschijnselen.

 • Bij langdurig gebruik (meer dan enkele weken achter elkaar) kan bij kinderen een geringe vertraging van de lengtegroei optreden.

  Dat verdwijnt weer na stoppen van het gebruik. Uw arts zal daarom de lengte van uw kind af en toe meten.

 • Infecties van de neus met bacteriën, schimmels of virussen.

  Neem contact op met uw arts als u een dergelijke infectie vermoedt.

 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last krijgen van dubbel zien en hangen van het bovenste ooglid.

  De kans dat u last krijgt van uw ogen is groter als u dit medicijn langer dan drie maanden gebruikt of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt. Scherm uw ogen af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Neem contact op met uw arts bij verergering van oogklachten.

 • Mensen met groene staar of glaucoom: dit medicijn kan de oogboldruk verder verhogen. Dat kunt u merken aan: wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht of misselijkheid en braken.

  De kans hierop is groter als u dit medicijn langer dan drie maanden gebruikt of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt. Scherm uw ogen af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Neem contact op met een arts of de spoedeisende hulp als u last krijgt van een te hoge oogboldruk.

 • Grijze of grauwe staar (cataract). U kunt last krijgen van wazig zien, minder zien, dubbel zien, minder goed kleur kunnen zien en sneller verblind raken door tegenlicht.

  De kans op deze klachten is groter bij mensen ouder dan 65 jaar, na gebruik gedurende meerdere weken of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt. Scherm uw ogen af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Neem contact op met uw arts als u slechter gaat zien.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan klachten zoals huiduitslag, jeuk, roodheid rond de neus of neusverstopping die niet over gaat.

  Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor triamcinolonacetonide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Wazig zien of vlekken zien doordat vocht in het oog lekt. Raadpleeg uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik triamcinolonacetonide neusspray gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alles eten en alcohol drinken?
Hiervoor zijn bij dit medicijn geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap en als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een heel kleine hoeveelheid in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind en in de moedermelk komen.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Heeft u een nieuwe neusspray? Of heeft u de neusspray langer dan 1 week niet gebruikt? Spuit dan eerst een paar keer in de lucht tot u een mooi gelijkmatige verstuiving ziet. De volgende keren is dit niet meer nodig.

 • Snuit uw neus. Is uw neus erg verstopt? Gebruik dan eerst een zoutoplossing.
 • Schud de neusspray voor gebruik.
 • Houd uw hoofd rechtop.
 • Plaats de tuit van de neusspray in het neusgat. Gebruik de linkerhand voor het sprayen in het rechterneusgat en de rechterhand voor het sprayen in het linkerneusgat.
 • Houdt met de andere hand het andere neusgat dicht.
 • Richt de tuit naar de buitenkant van de neus, dus van het neustussenschot af. Doordat u uw armen gekruist houdt, kunt u de neusspray makkelijker in de goede richting wijzen.
 • Adem rustig in door uw neus terwijl u de neusspray helemaal indrukt. Zodat het medicijn diep in de neus komt.
 • Zijn er 2 verstuivingen per neusgat voorgeschreven? Herhaal dan deze handelingen.
 • Volg dezelfde stappen voor het andere neusgat.
 • Maak de tuit na gebruik goed schoon en sluit de flacon goed af.


Wanneer?
U kunt de spray op elk moment van de dag gebruiken. Kies wel een vast tijdstip bijvoorbeeld 's ochtends na het ontbijt, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?

 • Merkt u na een week gebruik nog altijd geen verbetering van uw klachten? Neem dan contact op met uw arts.
 • Als de klachten minder zijn, kunt u de dosering verlagen. Bijvoorbeeld van twee verstuivingen per neusgat per dag naar één verstuiving per neusgat per dag. Overleg dit met uw arts.
 • Als u de spray gebruikt tegen hooikoorts, moet u na het hooikoortsseizoen stoppen.
 • Voor kinderen van 2 tot 11 jaar is het advies om de neusspray maximaal 3 maanden te gebruiken.
Terug naar overzicht