Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > triamcinolonacetonide mondpasta

Inhoud

triamcinolonacetonide mondpasta

Triamcinolonacetonide behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de slijmvliezen toegepast remt het ontstekingen, werkt het jeukstillend en vermindert zwelling.

Bijnierschorshormonen die op de huid of slijmvliezen worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Triamcinolonacetonide behoort tot de matig sterk werkzame bijnierschorshormonen.

Artsen schrijven triamcinolonacetonide mondpasta voor bij lichen planus in de mond en bij aften.

Wat doet triamcinolonacetonide mondpasta en waarbij gebruik ik het?

Lichen planus

Bij lichen planus zitten er ontstekingen in de huid of de slijmvliezen. Slijmvlies is huid met een dun laagje slijm. 

Lichen planus op de slijmvliezen van de mond
Op de slijmvliezen van de mond is lichen planus te herkennen aan kleine witte of lichtgrijze streepjes aan de binnenkant van de wangen, op uw tandvlees, lippen of tong. Uw tandvlees kan pijn doen en snel bloeden. Soms is het slijmblies rood en zitten er zweertjes.

De klachten zijn niet steeds aanwezig, maar komen in periodes voor. Lichen planus op de slijmvliezen gaat meestal niet over.

Bij lichen planus in de mond is er een iets grotere kans op mondkanker. Ga daarom minstens 1 keer per jaar op controle bij uw arts of tandarts.

Oorzaak
Hoe de ontsteking ontstaat bij lichen planus is niet duidelijk. Waarschijnlijk zijn er verschillende oorzaken.
Misschien maakt het lichaam antistoffen tegen eigen lichaamscellen. Uw eigen afweer valt dan gezonde cellen aan in uw huid of slijmvliezen. Mensen krijgen soms lichen planus door het gebruik van sommige medicijnen, erfelijke aanleg of na infecties met virussen. Ook door stress kan lichen planus erger worden. En soms blijken amalgaamvullingen in het gebit lichen planus in de mond te veroorzaken. Of door bijvoorbeeld een allergie voor tandpasta.

Behandeling
Soms zijn de plekjes niet pijnlijk. Dan is behandeling niet nodig. Bij lichen planus in de mond helpt het soms om sterk gekruid eten, citrusfruit en knapperig eten zoals chips of toast te vermijden.

Bij pijn en een branderig gevoel door lichen planus schrijft de arts meestal een bijnierschorshormoon (corticosteroïd) voor. Zoals triamcinolonacetonide mondpasta. 

Werking
Triamcinolonacetonide mondpasta blijft aan het mondslijmvlies plakken. Hierdoor kan het goed werken. Dit medicijn vermindert de ontsteking. Hierdoor verminderen ook de pijn en het branderige gevoel. Dit medicijn geneest de lichen planus niet. 

U merkt na een paar dagen dat het medicijn werkt. 

Lees meer over lichen planus . “

Infecties in de mond

Verschijnselen
Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes in de mond. Het zijn witte plekjes met een rode rand. Ze zitten vooral aan de binnenkant van de lippen, van de wangen of onder de tong. Ze veroorzaken een stekende pijn, vooral bij het eten, tandenpoetsen of bij aanraking met de tong.

Oorzaak
De oorzaak is onbekend. Een aft kan soms beginnen met een kleine beschadiging. Bijvoorbeeld door tandenpoetsen of bijten op de wang. Mogelijk zorgen bacteriën in de mond ervoor dat zich hieruit een aft ontwikkelt.
Sommige mensen hebben vooral last van aften bij stress of door slaaptekort. Sommige mensen zien een verband met allergie voor bestanddelen uit voedingsmiddelen. Ook kunnen sommige medicijnen aften als bijwerking geven. Bijvoorbeeld bètablokkers en nsaid-pijnstillers.

Behandeling
Aften genezen vanzelf binnen 7 tot 14 dagen. Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken. Of u kunt de aften aanstippen met lidocaïne-aanstipvloeistof. Dit kan nuttig zijn als u tijdens het eten pijn heeft. Deze pijnstillende vloeistof is  in de apotheek te verkrijgen. 

Als u veel last heeft van de aften en lidocaïne-aanstipvloeistof niet voldoende werkt, zal uw arts soms proberen of triamcinolonacetonide mondpasta helpt. 

Werking
Triamcinolonacetonide mondpasta blijft aan het mondslijmvlies plakken. Hierdoor kan het goed werken. Dit medicijn vermindert de ontsteking. Hierdoor wordt ook de pijn minder. 

Lees meer over infecties in de mond . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Branderig gevoel na aanbrengen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor triamcinolonacetonide of een van de bestanddelen van dit middel. Dit merkt u aan een verergering van de aandoening of doordat de aandoening niet overgaat.

  Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Na gebruik gedurende meerdere weken

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Infecties in de mond, zoals Candida-of schimmelinfecties (spruw).

  Dit medicijn vermindert de weerstand in uw mond, waardoor een infectie eerder kan ontstaan. De verschijnselen van spruw zijn een witte aanslag in de mond. Neem in dat geval contact op met uw arts voor een behandeling hiertegen. Gebruik dit medicijn niet wanneer u vermoedt dat u al een schimmelinfectie in de mond heeft. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.

 • Dunner worden van het slijmvlies in de mond. Hierdoor kan het eerder beschadigen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij mensen met glaucoom (verhoogde oogboldruk) kan dit medicijn de oogboldruk verder verhogen. U kunt dit merken aan wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht, misselijkheid en braken.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen direct uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik triamcinolonacetonide mondpasta gebruiken met andere medicijnen?

Gorgeldranken of mondspoelingen verminderen de werking van dit middel. Gebruik ze voor u de mondzalf aanbrengt of minimaal een half uur er na.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt. Soms kan het namelijk ook schadelijk voor u of voor de baby zijn als uw aandoening niet zo goed mogelijk behandeld wordt. Overleg daarom met uw arts over de voor-en nadelen. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Moet u dit medicijn voor een langere periode gebruiken? Dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven. Kortdurend gebruik is waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Droog de plekjes vooraf door ze met een gaasje te deppen.
 • Smeer de mondpasta dun op de plekken. Als u het te dik smeert, heeft u meer kans op bijwerkingen, terwijl de werking hetzelfde blijft.
 • De mondpasta niet inwrijven, want dan wordt deze korrelig.
 • Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
 • Gebruik niet meer dan 15 gram per volwassene per week. Als u meer gebruikt, heeft u een grotere kans op sommige bijwerkingen.

Wanneer?
Breng de mondpasta aan als u weet dat u het eerste half uur niet hoeft te eten of te drinken. Als u het 1 keer op een dag moet aanbrengen, doe dat dan voor u gaat slapen.

Hoe lang?
Lichen planus: een behandeling duurt meestal meerdere weken. Neem contact op met uw arts als de klachten na 2 weken nog niet minder zijn.
Aften: gebruik dit medicijn zo kort mogelijk, maximaal 2 weken. stop met gebruik zodra de aften verdwenen zijn.

Terug naar overzicht