Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

tixagevimab met cilgavimab

Tixagevimab en cilgavimab zijn monoklonale antilichamen. Tixagevimab en cilgavimab zijn speciaal gericht tegen het virus COVID-19 (coronavirus). Ze zorgen ervoor dat het coronavirus zich niet in uw lichaam kan verspreiden.

Artsen schrijven deze combinatie voor bij de infectieziekte COVID-19 (corona) en om corona te voorkomen nog voordat u contact heeft gehad met een besmet persoon. Het wordt alleen gebruikt bij kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen.

Wat doet tixagevimab met cilgavimab en waarbij gebruik ik het?

COVID-19 (corona)

COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Coronavirussen leven in de neus en de keel. Ze kunnen zich verspreiden van mens tot mens door bijvoorbeeld hoesten, niezen of door te zoenen.

Verschijnselen
Bij de meeste mensen verloopt deze ziekte zonder ernstige klachten. Maar de ziekte kan ernstig zijn  bij mensen met een minder goede afweer. Zoals ouderen en mensen die langer ziek zijn. Deze mensen kunnen een longontsteking krijgen en hieraan overlijden.

Milde klachten die veel voorkomen:

 • verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn;
 • hoesten;
 • benauwd zijn;
 • koorts;
 • plotseling niet meer kunnen ruiken of proeven (zonder neusverstopping).

Oorzaak
COVID-19 is een besmettelijke ziekte. De coronavirussen leven in de neus en de keel. Ze kunnen zich verspreiden door bijvoorbeeld hoesten, niezen of door te zoenen. Via druppeltjes komt het in de lucht. Als andere mensen dit inademen kunnen zij besmet raken met het virus. Ook kunnen mensen besmet raken als ze deze druppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen krijgen.

Behandeling
De milde klachten van COVID-19 gaan meestal vanzelf over. Artsen kunnen medicijnen voorschrijven aan mensen die een hoge kans hebben om erg ziek te worden van COVID-19.

Heeft u een grote kans om erg ziek te worden als u besmet raakt met COVID-19? Dan kan de arts tixagevimab met cilgavimab voorschrijven nog voordat u contact heeft gehad met een besmet persoon. U krijgt dit medicijn dan om te voorkomen dat u erg ziek wordt als u in de toekomst besmet raakt met corona. Als u dit medicijn heeft gekregen bent u 6 maanden beschermt.

Werking en effect
Tixagevimab en cilgavimab binden zich aan de uitsteeksels (spijkereiwitten) die aan de buitenkant van het coronavirus zitten. Hierdoor kan het virus niet meer de cellen binnenkomen en zich tussen cellen verspreiden. Tixagevimab met cilgavimab verlaagt de kans dat u erg ziek wordt van COVID-19. Het wordt alleen gebruikt bij kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen.

Lees meer over covid-19 (corona) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Reacties op de plek van injectie, zoals pijn, jeuk en een rode en harde huid op de plek van injectie.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit merkt u aan benauwdheid, flauwvallen of een opgezwollen gezicht, keel of tong. Na de injecties zal uw arts of verpleegkundige u ook controleren om te kijken of u bijwerkingen krijgt van dit medicijn.

  Bent u overgevoelig voor dit medicijn? Dan mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Klachten door de injectie, zoals hoofdpijn, koude rillingen, rode huid en ongemak op de injectieplaats.

 • Meer kans op bijwerkingen op het hart en bloed, zoals een hartaanval en bloedstolsels in de bloedbaan.

  Het is nog niet bekend of dit door het medicijn komt. Geef het door aan uw arts of apotheker als u hartproblemen heeft of vroeger heeft gehad. Bijvoorbeeld een hartaanval. Of als u een bloedstolsel (trombose) heeft gehad, medicijnen gebruikt om bloedstolsels te voorkomen of als u te weinig bloedplaatjes in uw bloed heeft.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik tixagevimab met cilgavimab gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn nog geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Vertel aan uw arts en apotheker als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
U krijgt dit medicijn van een arts of verpleegkundige. Dit medicijn bestaat uit 2 soorten monoklonale antilichamen. U krijgt elk antilichaam apart via een injectie in een spier. U krijgt dus 2 injecties achter elkaar, elk in een andere spier. Vaak wordt een injectie in elke bilspier gegeven.

Na de injecties zal uw arts of verpleegkundige u controleren om te kijken of u bijwerkingen krijgt van dit medicijn.

Wanneer en hoelang?

 • U heeft corona: u krijgt dit medicijn binnen 7 dagen nadat u de eerste coronaklachten kreeg. U krijgt dit medicijn maar 1 keer.
 • Corona voorkomen: u krijgt dit medicijn maar 1 keer.
Terug naar overzicht