Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

tadalafil

Tadalafil verwijdt sommige bloedvaten en bevordert de erectie.

Artsen schrijven het voor bij seksuele stoornissen (erectieproblemen), bij pulmonale arteriële hypertensie en bij een vergrote prostaat.

Wat doet tadalafil en waarbij gebruik ik het?

Seksuele stoornissen

Een erectie ontstaat doordat bij seksuele prikkeling de bloedvaten in de penis wijder worden.  Zo kunnen de zogenaamde zwellichamen in de penis vol bloed stromen. De bloedvaten die het bloed weer moeten afvoeren worden tijdelijk dichtgedrukt. Hierdoor blijft de penis stijf tijdens seksuele stimulatie.

Oorzaak
Bij een erectiestoornis kan de penis niet stijf worden of niet lang genoeg stijf blijven tijdens seksuele prikkeling. Oorzaken hiervoor kunnen zijn:

 • leeftijd: het erectievermogen neemt op oudere leeftijd geleidelijk af;
 • psychische oorzaken zoals angst, stress of depressiviteit;
 • ziekten zoals diabetes, hormoonziekten, hart- en vaatziekten, prostaataandoeningen;
 • bepaalde geneesmiddelen of overmatig alcohol- en drugsgebruik.

Werking
De bloedvatverwijding wordt in gang gezet door stoffen die bij seksuele prikkeling in de penis vrijkomen. Tadalafil remt de afbraak van  deze bloedvatverwijdende stoffen. Ze blijven daardoor langer en in grotere hoeveelheden aanwezig in de penis. De penis kan hierdoor beter stijf worden en blijft ook langer stijf. Voor de werking is wel seksuele prikkeling nodig.

De werking begint na ongeveer een half uur, bereikt een maximum na ongeveer 2 uur.
Tot 36 uur na inname krijgt u bij seksuele prikkeling makkelijker een erectie.

Lees meer over seksuele stoornissen . “

Pulmonale arteriële hypertensie

Verschijnselen
Bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is er sprake van een abnormaal hoge bloeddruk in de longvaten. Hierdoor wordt de hartfunctie aangetast. Het bloed wordt niet meer goed rondgepompt. U bent kortademig, sneller moe en kunt last krijgen van pijn op de borst, flauwvallen en vocht in de benen.

Oorzaken
PAH kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van een andere aandoening. Bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking, longfibrose of sclerodermie. Bij deze aandoeningen komen er ontstekingen in bloedvaten, nieren, darmen of longen, waardoor littekenweefsel ontstaat. De wanden van bloedvaten, longblaasjes en andere organen worden hierdoor stug en werken niet goed meer. Ook het hart kan niet meer goed samentrekken. Hierdoor pompt het hart het bloed niet meer goed rond en ontstaat hartfalen.

Behandeling
PAH is een ernstige ziekte. Vroeger was er geen behandeling mogelijk en was een longtransplantatie het enige redmiddel. Nu zijn er verschillende medicijnen, waaronder tadalafil.

Werking
Tadalafil verwijdt de bloedvaten. Dit verlaagt de bloeddruk in de vaten van de longen. Door deze effecten hoeft het hart minder druk uit te oefenen op het bloed dat naar de longen stroomt. Het hart hoeft dan minder hard te werken. Daardoor verminderen de verschijnselen van pulmonale arteriële hypertensie.

U merkt dat u vanaf 12 weken gebruik minder moe en kortademig bent.

Lees meer over pulmonale arteriële hypertensie . “

Prostaatvergroting

Mannen kunnen verschillende soorten plasklachten hebben, zoals niet meer krachtig kunnen plassen, vaak kleine beetjes moeten plassen en last van nadruppelen.

Er is een aantal mogelijke oorzaken, en soms is er sprake van een combinatie van oorzaken.
Een van de oorzaken is een ontsteking of een beschadiging van de blaas of prostaat.  Verder kunnen ziektes, zoals hartfalen of diabetes, plasklachten veroorzaken. Ook kan verstopping in de darmen  druk uitoefenen op de blaas. In zeldzame gevallen worden plasklachten veroorzaakt door een vergroting van de prostaat. Vaak is de precieze oorzaak niet te vinden.

Prostaatvergroting
De prostaat is een klier die bij mannen vlakbij de blaas rondom de urinebuis zit. Als de prostaat is vergroot, kan deze gaan drukken op de urinebuis. De afvoer van de urine verloopt dan minder vlot

Uw prostaat kan zich vanaf de leeftijd van 30 jaar vergroten, op tachtigjarige leeftijd hebben 9 op de 10 mannen een vergrote prostaat. Het is dus een normaal ouderdomsverschijnsel. De helft van deze mannen krijgt op den duur plasproblemen.

Behandeling
Soms kunt u door het bijhouden van een “plasdagboek” erachter komen of er oorzaken zijn voor de plasklachten. Zo kan veel drinken ’s avonds meer aandrang in de nacht geven. Te weinig drinken kan juist verstopping geven, en daardoor ook plasklachten veroorzaken. Voldoende lichaamsbeweging en bekkenbodem-oefeningen kunnen bij sommige mensen de klachten verlichten.

Artsen schrijven medicijnen voor als deze leefregels niet helpen. Meestal is dit in eerste instantie een alfablokker, omdat deze medicijnen het snelst werken tegen de klachten. Als dat niet voldoende helpt, schrijft de arts andere medicijnen voor, zoals finasteride, dutasteride of tadalafil.

Werking
Tadalafil ontspant de spieren van prostaat en de uitgang van de blaas. Hierdoor wordt de urinebuis minder nauw en kan de urine beter doorstromen. De prostaat blijft echter even groot als ervoor.

Tadalafil werkt niet bij iedereen even goed. Als het medicijn bij u aanslaat, kunt u na 1 tot 2 weken  een verbetering van de klachten verwachten.

Lees meer over prostaatvergroting . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen staan hieronder. Bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH) komen bijwerkingen vaker voor dan bij het gebruik als erectiemiddel of bij prostaatvergroting, omdat de dosering bij PAH hoger is. De onderstaande frequenties zijn de frequenties die gemeld zijn bij het gebruik bij PAH.

 

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid, buikpijn, brandend maagzuur, braken. 

  Misselijkheid en maagklachten kunt u voorkomen door de tablet met wat voedsel in te nemen. Raadpleeg uw arts als u last blijft houden.

 • Hoofdpijn, opvliegers, blozen. Een enkele keer migraine.

  Dit komt doordat ook in het hoofd de bloedvaten iets verwijden. Gebruikt u dit medicijn elke dag? Deze bijwerkingen gaan over als u gewend bent geraakt aan het middel.

 • Rugpijn, spierpijn, pijn in armen en benen.

 • Verkoudheid, keelpijn, verstopte neus, zeer zelden bloedneus.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid, flauwvallen

  Vooral mensen ouder dan 75 jaar kunnen duizelig worden. Dit komt door de lagere bloeddruk. Dit gaat weer over als uw lichaam eraan gewend raakt.

 • Bij vrouwen: langer bloeden tijdens de menstruatie.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Oogklachten, zoals wazig zien, een blauwgroene waas voor de ogen, dubbelzien, gezwollen oogleden, pijnlijke rode ogen, lichtovergevoeligheid, verlies van gezichtsveld.
   

  De meeste oogklachten verdwijnen vanzelf. Het gezichtsveldverlies kan echter blijvend zijn. Waarschuw uw arts als u plotseling minder goed ziet. Heeft u een erfelijke aandoening aan het netvlies van uw ogen? Raadpleeg dan voor gebruik uw arts.

 • Overmatig zweten.

 • Oorsuizen, plotseling minder goed kunnen horen. 

  Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

 • Langdurige en soms pijnlijke erectie, bloeding van de penis of bloed in urine of sperma. 

  Waarschuw uw arts als de erectie langer dan 4 uur duurt of als u bloed in urine of sperma opmerkt. Er bestaat een kleine kans op beschadiging van de zwellichamen in de penis.

 • Hartkramp, hartkloppingen, hartinfarct en beroerte

  Dit is een enkele keer voorgekomen bij gebruik als erectiemiddel door mannen ouder dan 60 jaar met een hart- of vaatziekte, diabetes of hoge bloeddruk. Bespreek vóór gebruik met uw arts of uw lichaam de inspanning van de seksuele activiteit aankan. Krijgt u tijdens de seksuele activiteit pijn op uw borst: waarschuw onmiddellijk een arts. Neem in dit geval geen middel tegen hartkramp in, zoals een pufje uit een spuitbusje of een tabletje voor onder de tong. Dit kan juist een averechts effect hebben.
  Als u het laatste halfjaar een hartinfarct of beroerte heeft doorgemaakt, mag u dit middel niet gebruiken.

 • Aanval met spierschokken en spierkrampen (stuipen). 

  Neem dan direct contact op met een arts.

 • Een sikkelcelcrisis bij mensen met sikkelcelziekte

  Sikkelcelziekte is een aangeboren afwijking van de rode bloedcellen. Bij een sikkelcelcrisis verslechtert de ziekte plotseling. U merkt dit aan hevige pijn en zwelling rond botten en gewrichten, buikpijn, pijn op de borst en kortademigheid. Als u dit merkt, neem dan direct contact op met uw arts.

 • Overgevoeligheid voor tadalafil. 

  Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  Een enkele keer kunt u zwelling van lippen, tong, keel of gezicht krijgen. U kunt dan benauwd worden. Ook komt een ernstige huidaandoening voor met blaren op de huid. Ga in beide gevallen onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent voor tadalafil, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik tadalafil gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Bloedvatverwijders met nitraat, zoals nitroglycerine, isosorbidemononitraat, isosorbidedinitraat en nicorandil. Als u deze medicijnen tegelijkertijd met tadalafil gebruikt kunt u plotselinge en lang aanhoudende lage bloeddruk krijgen. Let op: zogenaamde ‘poppers’, soms gebruikt bij seksuele activiteit, bevatten eveneens nitraten. Neem bij pijn op de borst contact op met uw arts.
  Als u tadalafil gebruikt voor erectiestoornissen:
  • Heeft u een van deze medicijnen gebruikt en wilt u nu tadalafil gebruiken? Wacht ten minste 24 uur voor u dit gebruikt.
  • Heeft u tadalafil gebruikt en wilt u nu een van deze medicijnen gebruiken? Wacht ten minste 48 uur voor u dit gebruikt.
   Gebruikt u tadalafil voor een pulmonale hypertensie (verhoogde bloeddruk in de longen) of een vergrote prostaat? Overleg met uw arts. Mogelijk schrijft hij een ander medicijn voor.
 • Andere medicijnen tegen een vergrote prostaat alfuzosine, doxazosine en terazosine. Door de combinatie kan uw bloeddruk tijdelijk extra dalen. U merkt dit aan duizeligheid. Dit gaat vanzelf weer voorbij. Ga niet plotseling staan als u duizelig bent.
 • De antibiotica claritromycine en erytromycine, de antischimmelmiddelen itraconazol en voriconazol, en het medicijn tegen de ziekte van Cushing ketoconazol. De hoeveelheid tadalafil in het bloed kan door deze medicijnen stijgen. Hierdoor zijn de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
 • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Dit medicijn kan duizeligheid en wazig zien veroorzaken. Neem geen deel aan het verkeer zolang u hier last van heeft.

alcohol drinken?
Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als dit medicijn. U kunt daardoor meer last krijgen van duizeligheid. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. Meestal is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.
Veel alcohol drinken vermindert ook het vermogen om een erectie te krijgen. Gebruikt u dit medicijn als erectiemiddel? Gebruik dan niet teveel alcohol in combinatie met dit medicijn.

alles eten?
Er zijn voor dit medicijn geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Weeg samen met uw arts de ernst van uw ziekte af tegen de eventuele nadelen voor het kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?

 • Erectiestoornis:
  U kunt de tablet een halfuur vóór de seksuele activiteit innemen. U mag het ook eerder innemen, omdat de werking van 1 tablet 36 uur kan aanhouden. Als u verwacht 2 keer per week seks te hebben, is het ook mogelijk om tadalafil elke dag in te nemen op een vast tijdstip. Gebruik nooit 2 keer op een dag 1 dosis.
  Als u last van misselijkheid of maagklachten heeft, kunt u de tablet met wat voedsel innemen.
 • Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) en prostaatvergroting:
  U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, bijvoorbeeld ’s ochtends, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u last van misselijkheid of maagklachten heeft, kunt u de tablet met wat voedsel innemen.

Hoelang?

 • Erectiestoornis en prostaatvergroting:
  Als tadalafil goed bij u werkt, kunt u het gebruiken zolang u het nodig hebt.
 • Pulmonale arteriële hypertensie (PAH):
  Meestal kunt u dit medicijn meerdere maanden of jaren gebruiken. Na verloop van tijd kan tadalafil niet meer voldoende werkzaam zijn, omdat de ziekte PAH na verloop van tijd kan verslechteren. Overleg met uw arts, als uw klachten terugkeren.
Terug naar overzicht