Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

dupilumab

Dupilumab remt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de groep van interleukine-remmers.
Dupilumab is een biologisch medicijn (biological). Dit betekent dat het medicijn wordt gemaakt van eiwitten van levende cellen.

Artsen schrijven het voor bij ernstig astma, bij eczeem en bij langdurige neusbijholtenontsteking met bultje(s) in de neus (neuspoliep). Verder bij slokdarmontsteking (eosinofiele oesofagitis) en bij een jeukende huidziekte (prurigo nodularis).

Wat doet dupilumab en waarbij gebruik ik het?

Astma

Dupilumab wordt gebruikt bij eosinofiel astma. Bij deze vorm van astma is het aantal eosinofielen in het bloed te hoog. Eosinofiel zijn een soort witte bloedcellen. Samen met de andere witte bloedcellen beschermen ze ons tegen infecties. 

Een te hoog aantal eosinofielen in het bloed veroorzaakt ontstekingen en zwellingen van de luchtwegen. Dit maakt het ademhalen moeilijker en het vergroot het risico op een astma-aanval. Verschijnselen bij astma zijn kortademig, hoesten en benauwdheid.

Verschijnselen
Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen, waardoor u kortademig wordt, moet hoesten en het benauwd krijgt. Deze benauwdheidsaanvallen ontstaan door prikkels, zoals koude lucht, rook, inspanning, emoties en stoffen waar u allergisch voor bent. Op sommige momenten bent u gevoeliger voor deze prikkels dan op andere momenten.

Wanneer uw longen prikkels tegenkomen die benauwdheid veroorzaken, ontstaan er ook ontstekingen in de longen. De slijmvliezen van de longen zwellen hierbij op en gaan meer slijm maken.

Oorzaak
Bij gezonde mensen veroorzaken deze prikkels geen benauwdheid, maar mensen met astma zijn hier wel gevoelig voor. Bij hen reageren de slijmvliezen in de luchtwegen als ze met deze prikkels tegenkomen. Bij deze reactie trekken de luchtwegen samen, waardoor u benauwd wordt.

Behandeling
Artsen schrijven luchtwegverwijders en luchtwegbeschermers voor bij astma. Luchtwegverwijders zorgen dat u beter kunt ademen. Luchtwegbeschermers voorkomen dat er ontstekingen ontstaan.
Bij ernstig eosinofiel astma kan uw arts dupilumab voorschrijven als andere luchtwegverwijders en -beschermers onvoldoende helpen.

Werking en effect
Dupilumab remt in het lichaam het effect van sommige eiwitten, de interleukines. Deze eiwitten spelen een rol bij ontstekingen zoals astma. Door de interleukines te remmen verminderen de ontstekingen en astma-aanvallen.

Dupilumab werkt niet meteen. Meestal merkt u binnen paar weken dat uw astmaklachten minder worden.

Lees meer over astma . “

Eczeem

Verschijnselen
Eczeem is een jeukende huiduitslag waarbij de huid rood, dik, schilferig, stug en droog kan zijn. Ook kunnen blaasjes op de huid ontstaan en soms kan de huid vochtig zijn. De blaasjes drogen uiteindelijk in tot schilfers die vervellen. Deze verschijnselen geven steeds jeuk, waardoor u de neiging heeft te krabben. Dit beschadigt de huid nog meer.

Oorzaak
Eczeem kan verschillende oorzaken hebben, zoals allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen.

Behandeling
Bij eczeem is het belangrijk om een droge huid in te vetten, zodat de irritatie en jeuk verminderen. Smeer daarom minimaal 1 keer per dag de huid in met een verzachtende crème of zalf, zonder medicijn. Uw arts kan u dit op recept voorschrijven. De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen dat de huid verder uitdroogt.

Uw arts zal eerst medicijnen voorschrijven voor op de huid, zoals een hormoonzalf. Hierin zitten bijnierschorshormonen (corticosteroïden) die de ontstekingen remmen.
Als de hormoonzalven onvoldoende helpen kan uw arts dupilumab voorschrijven.

Werking en effect
Dupilumab remt in het lichaam het effect van sommige eiwitten, de interleukines. Deze eiwitten spelen een rol bij ontstekingen zoals bij eczeem. Door de interleukines te remmen worden de ontstekingen minder.

Dupilumab werkt niet meteen. Meestal merkt u binnen paar weken dat de schilfering, jeuk en ontstoken huid minder worden.

Lees meer over eczeem . “

Bijholteontsteking

Dupilumab wordt gebruikt bij langdurige neusbijholtenontsteking (rhinosinusitis) met bultje(s) in de neus (neuspoliep).
De neusbijholten zijn ruimtes tussen de botten rondom de neus, bijvoorbeeld de voorhoofdsholte en de kaakholte. Deze ruimtes zijn via een kleine opening verbonden met de neus en keel. 

Oorzaak en verschijnselen
Een neusbijholteontsteking begint vaak met een gewone verkoudheid. Meestal veroorzaakt door een virus, soms door een bacterie. Zij geven een slijmvliesontsteking waardoor het neusslijmvlies opzwelt en veel slijm (snot) gaat maken. Uw kunt hierdoor een verstopte neus krijgen en minder goed ruiken en proeven.

Ook kan de opening tussen de bijholten en de neus-keelholte dicht gaan zitten door het gezwollen neusslijmvlies. Hierdoor blijft er veel slijm in de neusbijholten. U voelt dan een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn bij het kauwen hebben.

Als de klachten langer dan 6 weken blijven dan heeft u te maken met een langdurige neusbijholteontsteking. Soms krijgt u ook een bultje in uw neus (neuspoliep). Waardoor deze ontstaan is niet bekend.

Behandeling
Bij milde klachten zijn medicijnen meestal niet nodig. U kunt bijvoorbeeld uw neus spoelen met zout water of een neusdouche. Als het nodig is kan uw arts een neusspray voorschrijven met corticosteroïden. Deze werken ontstekingsremmend op het neusslijmvlies. 

Bij langdurige neusbijholteontsteking kan uw arts corticosteroïden om in te nemen voorschrijven. Soms heeft u ook een neusbijholte-operatie nodig. 
Als de corticosteroïden om in te nemen en/of neusbijholte-operatie onvoldoende helpen kan uw arts dupilumab voorschrijven.

Werking en effect
Dupilumab remt in het lichaam het effect van sommige eiwitten, de interleukines. Deze eiwitten spelen een rol bij ontstekingen zoals bij langdurig bijholteontsteking met neuspoliepen. Door de interleukines te remmen worden de ontstekingen en de klachten minder.

Dupilumab werkt niet meteen. Meestal merkt u binnen paar weken dat uw klachten minder worden. 

Lees meer over bijholteontsteking . “

Overige huidaandoeningen

Prurigo nodularis (jeukende huidziekte)
Prurigo nodularis is een aandoening van de huid waarbij u last heeft van erge jeuk en bulten. Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van deze huidziekte. Mogelijk speelt onsteking een rol.

Werking en effect
Dupilumab remt in het lichaam het effect van sommige eiwitten, de interleukines. Deze eiwitten spelen een rol bij ontstekingen zoals bij een onsteking van de huid. Door de interleukines te remmen worden de ontstekingen en de klachten minder.

Dupilumab werkt niet meteen. Meestal merkt u binnen paar weken dat uw klachten minder worden. 

Lees meer over overige huidaandoeningen . “

Overige keelaandoeningen

Eosinofiele oesofagitis (slokdarmontsteking)
Eosinofiele oesofagitis is een ontsteking van de slokdarm (oesofagus). Het wordt veroorzaakt door een bepaald soort afweercellen (eosinofielen). Deze afweercellen reageren op prikkels en stoffen waar u allergisch voor bent. Hierdoor ontstaat een ontsteking in de slokdarm die niet vanzelf overgaat.

Werking en effect
Dupilumab remt in het lichaam het effect van sommige eiwitten, de interleukines. Deze eiwitten spelen een rol bij ontstekingen zoals bij een slokdarmontsteking. Door de interleukines te remmen worden de ontstekingen en de klachten minder.

Dupilumab werkt niet meteen. Meestal merkt u binnen paar weken dat uw klachten minder worden. 

Lees meer over overige keelaandoeningen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Reacties op plaats van injectie, zoals roodheid, jeuk, pijn en zwelling

 • Hoofdpijn

 • Koortslip. Dit merkt u aan blaasjes op uw lippen die uiteindelijk uitdrogen tot korstjes. Een koortslip gaat vanzelf over.

   

 • Ontsteking van het oog en ooglid. U kunt zeer zelden last krijgen van jeuk aan uw oog, rode ogen, droge ogen en gezwollen ogen.

 • Gewrichtspijn

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kan binnen een paar uur tot dagen na een injectie ontstaan. U merkt een overgevoeligheid aan huiduitslag, galbulten, jeuk of blozen. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.

   Als u overgevoelig bent voor dupilumab, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik dupilumab gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Injectie vlak onder de huid: in uw bovenarm, dij of buik. Gebruik de injectie niet in het gebied van 5 cm rond de navel.

In het algemeen worden de injecties in het ziekenhuis, de polikliniek of door de wijkverpleegkundige gegeven. Mogelijk heeft u geleerd uzelf te injecteren.

Zelf toedienen

 • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
 • Ga voorzichtig met de spuit om. U mag de spuit niet schudden. Door het schudden werkt dit medicijn niet meer.
 • Bewaar de injectiespuiten in de koelkast (niet in het vriesvak). U mag de injectiespuit ook bij kamertemperatuur bewaren (onder de 30 °C), maar niet langer dan 14 dagen.
 • Haal de spuit een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk. U mag alleen op deze manier de injectie op kamertemperatuur brengen. Verwarm de injectie NIET in een magnetron of in heet water. Dan werkt het medicijn minder goed.
 • Gebruik de injectie alleen als de vloeistof helder is. De vloeistof mag niet troebel zijn en er mogen geen deeltjes in de vloeistof zitten.

Wanneer?
U krijgt elke 2 weken een injectie. Dit kan op elke moment van de dag.

Hoelang?
Astma
In het algemeen kunt u dit medicijn voor een langere tijd gebruiken als het bij u werkt. Uw arts zal elk jaar beoordelen of dit medicijn nog voldoende werkt om met de behandeling door te gaan.

Eczeem
Binnen 16 weken moet duidelijk merkbaar zijn dat het medicijn werkt. Merkt u binnen 16 weken geen verbetering? Dan heeft het meestal geen zin om dit medicijn verder te gebruiken. Overleg met uw arts. Misschien is een ander medicijn geschikter voor u.

Neusbijholteontsteking, prurigo nodularis
Binnen 24 weken moet duidelijk merkbaar zijn dat het medicijn werkt. Merkt u binnen 24 weken geen verbetering? Dan heeft het meestal geen zin om dit medicijn verder te gebruiken. Overleg met uw arts. Misschien is een ander medicijn geschikter voor u.

Terug naar overzicht