Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

duivelsklauw

Duivelsklauw is een kruidenmiddel. Het heeft een pijn verlichtende werking.

Het wordt gebruikt bij lichte vormen van gewrichtspijn en pijn door reumatoïde artritis. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat duivelsklauw werkt bij gewrichtspijn of pijn door reumatoïde artritis.

Wat doet duivelsklauw en waarbij gebruik ik het?

Gewrichtspijn

Aan en rond de gewrichten zitten uw spieren, pezen, peesschedes, gewrichtsvliezen en slijmbeurzen. Deze kunnen beschadigen en daardoor ontsteken en dat veroorzaakt pijn, zwelling en roodheid rond een gewricht.

De klachten ontstaan meestal doordat u het gewricht overbelast of doordat het gewricht in een onnatuurlijke richting wordt gedraaid. Zoals bij een verzwikking. Ook ontstaan de klachten door kneuzingen.

Duivelsklauw kan worden gebruikt bij lichte gewrichtspijn. Het heeft een pijn verlichtend effect op de gewrichten. Hierdoor kunnen uw klachten minder worden. Hoe het precies werkt is niet bekend. 

Heeft u gewrichtspijn met een rode en gezwollen huid of galstenen? Raadpleeg dan uw arts voordat u met dit middel start.
 

Lees meer over gewrichtspijn . “

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

Duivelsklauw kan worden gebruikt bij lichte pijn door reuma. Het heeft een pijn verlichtend effect op de gewrichten. Hierdoor kunnen uw klachten afnemen. Hoe het precies werkt is niet bekend.
 

Lees meer over reumatoïde artritis . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit komt bijna nooit voor. In het algemeen wordt dit kruidenmiddel goed verdragen.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten als diarree, misselijk zijn en buikpijn. Pas op bij het gebruik van dit middel als u een maag- of darmzweer heeft. Heeft u last van deze klachten? Neem dit middel dan in met wat eten, dan heeft u minder kans op maagklachten en darmklachten.

  • Hoofdpijn

  • Duizeligheid

  • Overgevoeligheid voor dit kruidenmiddel. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten, jeuk of zwelling van het gezicht. Raadpleeg dan uw arts.  

    Als u overgevoelig bent voor dit kruidenmiddel, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik duivelsklauw gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden, alcohol drinken en alles eten?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

Over het gebruik van dit kruidenmiddel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit kruidenmiddel hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit kruidenmiddel zijn voor zwangere vrouwen en hun baby. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het kruidenmiddel. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het kruidenmiddel stopt.

Borstvoeding

Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit kruidenmiddel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Er zijn niet veel vrouwen die dit kruidenmiddel hebben gebruikt tijdens het geven van borstvoeding. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit kruidenmiddel zijn voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

Neem de tablet zonder te kauwen in met een glas water.

Wanneer?

Neem dit kruidenmiddel in met wat eten. Dan heeft u minder kans op maagklachten en darmklachten.

Hoe lang?

Gebruik dit kruidenmiddel totdat uw klachten zijn verdwenen.
Heeft u na 4 weken dagelijks gebruik nog altijd klachten of worden de klachten erger? Raadpleeg dan een arts.

Terug naar overzicht