Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > doravirine met lamivudine en tenofovir disoproxil

Inhoud

doravirine met lamivudine en tenofovir disoproxil

Doravirine, lamivudine en tenofovir disoproxil zijn medicijnen tegen het hiv. Ze remmen de groei van het virus dat aids veroorzaakt.

Artsen schrijven het voor bij een infectie met het hiv.

Wat doet doravirine met lamivudine en tenofovir disoproxil en waarbij gebruik ik het?

Hiv

Oorzaak
Een infectie met het hiv (het virus dat aids veroorzaakt) beschadigt de witte bloedcellen in uw lichaam. Deze bloedcellen zijn nodig voor de afweer tegen infecties. Hoe meer virussen er komen, hoe meer uw afweer achteruit gaat.

Infecties met hiv kunt u krijgen door contact met besmet bloed, sperma, vaginavocht of moedermelk.

Verschijnselen
Mensen die besmet raken met hiv krijgen meestal binnen een paar dagen tot weken klachten die lijken op een flinke griep. Deze gaan vanzelf weer over. Pas 2 tot 11 jaar later ontstaan ernstige klachten, zoals lymfeklierzwellingen, moeheid, koorts en gewichtsverlies. In de tussenliggende periode zijn er geen klachten, maar is het virus wel in het lichaam en kan men anderen besmetten. Deze mensen worden hiv-positief of seropositief genoemd.

Later kunnen er infecties ontstaan die bij gezonde mensen niet voorkomen. De ziekte noemt men dan aids. Nog later kunnen er tumoren en vormen van kanker ontstaan.

Werking
Het virus dat aids veroorzaakt zorgt dat onze lichaamscellen nieuwe hiv maken. Daarvoor is het eiwit reverse-transcriptase nodig. Doravirine, lamivudine en tenofovir disoproxil remmen dit eiwit en zorgen er zo voor dat er geen nieuwe virussen worden gemaakt.

De combinatie van doravirine, lamivudine en tenofovir disoproxil voorkomt het hiv snel ongevoelig (resistent) wordt voor één van de hiv-remmers. Deze combinatie van hiv-medicijnen kan het virus niet helemaal laten verdwijnen. Wel kan het de hoeveelheid virus in het bloed enorm verlagen. Hierdoor stijgt het aantal witte bloedcellen en komt de afweer weer op een normaal niveau.

Behandeling
Hiv-positieve mensen starten in het algemeen met de behandeling als ze klachten krijgen of als de hoeveelheid witte bloedcellen onder een bepaald minimum komt. Meestal is daarvoor een combinatie van minimaal drie medicijnen te kiezen. Als deze combinatie niet meer goed werkt, kunt u overschakelen op een combinatie van drie niet eerder gebruikte medicijnen, waarvoor het virus nog wel gevoelig is.

De behandeling is geslaagd, als:

 • uw klachten minder worden;
 • uw afweer stijgt;
 • de hoeveelheid virus in het bloed binnen een half jaar niet meer is te meten;
 • de bijwerkingen van de hiv-remmers uw kwaliteit van leven niet te veel beïnvloeden.
Lees meer over hiv . “

Infecties met virussen

Doravirine met lamivudine en tenofovir disoproxil werkt tegen het hiv. Zie hiervoor boven bij Hiv.

Lees meer over infecties met virussen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijk zijn, diarree, buikpijn, overgeven of winderigheid.

  Zeer zelden verstopping, last van uw maag, gezwollen of opgeblazen buik, verstoorde spijsvertering, zachte ontlasting, maagkrampen of vaak naar het toilet moeten gaan.

  Heeft u last van misselijkheid? Neem het dan in met wat voedsel.

 • Hoofdpijn, duizelig of slaperig zijn

 • Moeite met slapen, ongewone dromen

 • Hoesten, neusklachten

 • Haaruitval

 • Huiduitslag. Zeer zelden jeuk.

  Huiduitslag kan door overgevoeligheid komen maar dat hoeft niet (zie Zeer zelden: overgevoeligheid). Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

 • Spierklachten, zoals spierpijn of stijve spieren.

  Zeer zelden gewrichtspijn, spierverlies, zwakke spieren.

 • Moe voelen, koorts. Zeer zelden ziek of niet lekker voelen.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

 • Schade aan uw lever. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, buikpijn of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan meteen uw arts.

  Uw arts zal uw leverwaarden regelmatig controleren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bloedarmoede, infecties of bloedingen.

  Dit kan komen door te weinig rode bloedcellen, witte bloedcellen of bloedplaatjes. U merkt het aan erg moe zijn,  keelpijn, koorts, blaren in de mond, snel blauwe plekken of bloedneuzen of infecties. Waarschuw in deze gevallen direct uw arts.

 • Te weinig fosfaat of kalium in uw bloed.

  • Te weinig fosfaat in uw bloed merkt u aan zachte en zwakke botten, spierpijn en gewrichtspijn.
  • Te weinig kalium in uw bloed merkt u aan kramp in uw spieren, zwakke spieren of moe voelen.

  Uw arts zal tijdens de behandeling uw bloed regelmatig controleren.

 • Psychische klachten, zoals nachtmerries, depressie, angst, prikkelbaarheid, in de war raken of zelfmoordgedachten.

  In zeldzame gevallen kunt u ook last krijgen van agressie, dingen zien, voelen of horen die er niet zijn (hallucinaties) of slaapwandelen.

 • Moeite met concentreren, geheugenproblemen, tintelende handen en voeten, stijve spieren, slecht slapen.

 • Moeite met ademen

 • Ontsteking van de alvleesklier

  Uw alvleesklier zit in uw buik. U kunt last hebben van pijn in uw bovenbuik, rugpijn, maagpijn, misselijk zijn of overgeven.

 •  

  Problemen aan uw nieren.

   

  Uw kunt schade aan uw nieren of nierfalen krijgen. Ook kunt u last krijgen van nierstenen, veel moeten plassen en een dorst hebben.

 • Zwakkere botten, botpijn. U heeft dan meer kans op een botbreuk.

  Dit ontstaat door te weinig fosfaat in uw bloed. Door extra fosfaat te gebruiken (in een voedingssupplement) is deze bijwerking te verminderen.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.

  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. In zeer zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige huidaandoening met blaren op de huid. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.

  Bent u overgevoelig voor dit medicijn? Dan mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik doravirine met lamivudine en tenofovir disoproxil gebruiken met andere medicijnen?

Doravirine, lamivudine en tenofovir disoproxil hebben met veel andere medicijnen wisselwerkingen. De combinatie remt de afbraak van veel medicijnen in het lichaam, waardoor deze medicijnen meer bijwerkingen kunnen hebben. Ook kunnen veel medicijnen ervoor zorgen dat de combinatie minder goed werkt, waardoor het virus aanwezig blijft.

Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Uw arts en apotheker controleren of u doravirine met lamivudine en tenofovir disoproxil veilig kunt gebruiken naast uw andere medicijnen. Zorg er daarom voor dat uw arts en apotheker op de hoogte zijn van alle medicijnen die u gebruikt. Ook de medicijnen die u zonder recept koopt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg hierover met uw arts. Tijdens de zwangerschap moet u hiv-medicijnen blijven gebruiken. Omdat het extra belangrijk is dat tijdens de zwangerschap de hoeveelheid virus in uw bloed erg laag is. Dit maakt namelijk het risico dat de baby besmet raakt met hiv kleiner.

Overleg ook met uw arts of uw hiv-behandeling geschikt is tijdens de zwangerschap. Sommige hiv-medicijnen zijn namelijk schadelijk voor uw baby. Mogelijk moet u andere hiv-medicijnen gebruiken.

Borstvoeding
Geef GEEN borstvoeding als u hiv heeft. Het virus kan namelijk via de moedermelk de baby besmetten. Overleg hierover met uw arts.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Slik de tablet heel door met een half glas water zonder te kauwen. U mag de tablet niet fijnmaken.

Wanneer?
U kunt dit medicijn op elke moment van de dag innemen. Kies hiervoor een vaste tijd, bijvoorbeeld 's ochtends. Dan vergeet u minder snel een tablet.

Dit medicijn kunt u met wat voedsel of op een lege maag innemen. Heeft u last van misselijkheid? Neem het dan in met wat voedsel.

Hoelang?
Meestal gebruikt u hiv-remmers jarenlang, omdat het virus nooit helemaal uit uw lichaam verdwijnt.

Terug naar overzicht