Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

docusaat in klysma

Docusaat heeft een laxerende werking.

Het is te gebruiken bij verstopping. Bijvoorbeeld in de laatste levensfase. Het wordt ook gebruikt om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek, darmoperatie of bevalling.

Wat doet docusaat in klysma en waarbij gebruik ik het?

Verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen maar een paar keer per week.

U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.

Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal medicijnen.

Als u een aantal dagen geen ontlasting heeft gehad, kan de ontlasting zeer hard en pijnlijk zijn. Ophouden van de ontlasting verergert dit probleem.

Behandeling 
Docusaat is geschikt als de ontlasting aan het eind van de darm ingedikt en erg hard geworden is. De ontlasting gaat er dan moeilijk uit en bij aandrang heeft u veel pijn aan de anus. Dit medicijn maakt de harde ontlasting zacht, waardoor het makkelijker het lichaam verlaat.

Nadat u de harde ontlasting kwijt bent, kunt u proberen verdere verstopping te voorkomen. Bijvoorbeeld door meer groente en volkorenproducten te gebruiken, minimaal anderhalve liter vocht per dag te drinken, te bewegen en stress te vermijden.

Eventueel kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel, zoals lactulose, gebruiken. Als dit onvoldoende helpt, neem dan contact op met uw arts. Dit klysma is niet geschikt om langdurig te gebruiken bij verstopping.

Geef dit medicijn alleen aan kinderen of zieke mensen als uw arts of apotheker dat adviseert. De oorzaak van de verstopping moet bij hen eerst worden onderzocht.

Werking en effect
Het klysma maakt de harde ontlasting zacht, waardoor de ontlasting snel en met minder pijn komt. Afhankelijk van het soort klysma komt de ontlasting binnen vijf tot twintig minuten op gang.

Andere toepassingen
Dit klysma wordt ook gebruikt om het laatste deel van de darm, het rectum, schoon te maken vlak voor een ingreep, onderzoek of bevalling.

Lees meer over verstopping . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Buikpijn of buikkramp

  Dit is een gevolg van de werking van het product en trekt vanzelf weer weg. Als de buikkrampen lang aanhouden, moet u contact opnemen met uw arts.
  Gebruik dit medicijn niet als u al last heeft van een plotseling opkomende hevige buikpijn. Deze hevige buikpijn kan het gevolg zijn van een blindedarmontsteking of een acute darmafsluiting. Dit is geen bijwerking van dit medicijn, maar dit medicijn kan de situatie wel verergeren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Diarree
   

  Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.

 • Huiduitslag met jeuk en galbulten

Soms na gebruik gedurende meerdere weken

 • Pijn of een branderig gevoel in de anus

  Dit verdwijnt als u stopt met het gebruik. Als u last heeft van bloedingen of kloofjes in de anus, kunt u hier meer last van krijgen. Overleg dan eerst met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik docusaat in klysma gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.
Er zijn wel medicijnen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil, plastabletten en sommige laxeermiddelen als u deze langdurig gebruikt.

Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Veel drinken en een vezelrijk dieet, zoals groente, fruit en volkorenproducten, kunnen juist een gunstig effect hebben.

Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij verstopping.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Docusaat-klysma FNA en Klyx klysma

 • Verwijder het dopje. Smeer het tuitje zo nodig in met een beetje vaseline, zodat het beter glijdt.
 • Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen.
 • Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus. Bij kinderen niet verder dan de helft van de tuit inbrengen.
 • Knijp de fles zo veel mogelijk leeg en trek deze weer uit de anus. Houd de fles ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de fles.
 • Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
 • Blijf na het inbrengen zo mogelijk nog vijf tot tien minuten liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.

Norgalax

 • Verwijder het dopje. Knijp een druppeltje uit de tube. Dit maakt de tuit een beetje vettig, waardoor u deze makkelijker kunt inbrengen.
 • Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus. Bij kinderen niet verder dan de helft van de tuit inbrengen.
 • Knijp de tube leeg en trek deze weer uit de anus. Houd bij het terugtrekken de tube ingedrukt, om te voorkomen dat de vloeistof weer terugvloeit in de tube.
 • Blijf na het inbrengen zo mogelijk nog vijf tot tien minuten liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.

Kinderen
Gebruik dit medicijn alleen bij kinderen op advies van uw arts of apotheker. Heeft de arts een halve of een kwart klysma voorgeschreven? Haal dan van tevoren de niet te gebruiken hoeveelheid uit de verpakking en gooi deze weg.

Wanneer?
U kunt het laxeermiddel gebruiken op elk tijdstip van de dag, maar houd er rekening mee dat de ontlasting snel, binnen vijf tot twintig minuten, kan komen.

Hoelang?

 • Bij verstopping: U kunt dit middel af en toe gebruiken bij ernstige verstopping door harde ontlasting. Het is niet geschikt om continu (bijvoorbeeld dagelijks) te gebruiken. Daarvoor zijn andere laxeermiddelen, zoals lactulose, geschikter. Probeer bij chronische verstopping echter eerst de klachten te verminderen, door uw leefpatroon aan te passen. Heeft u dit medicijn vaak nodig? Overleg dan met uw arts of er voor u een betere oplossing voor uw verstopping is.
 • Bij verstopping in de laatste levensfase: U gebruikt dit middel 1 tot 3 keer op een dag.
Terug naar overzicht