Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

dimetindeen

Dimetindeen is een anti-allergiemiddel.

Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals na insectensteken, netelroos, jeuk, hooikoorts, langdurig ontstoken neusslijmvlies en ontstoken ogen door allergie.

Wat doet dimetindeen en waarbij gebruik ik het?

Allergie

Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen. Een allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten of insectensteken.

Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

Verschijnselen
Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan. Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen.

Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid, en soms een astma-aanval ontstaan.

De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken.

Bij een allergie voor insectensteken is de plaats waar het insect heeft gestoken gezwollen, rood en pijnlijk.

Werking
Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine` wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Dimetindeen blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint binnen enkele uren na inname. Het effect houdt ongeveer acht uur aan.

Wanneer gebruiken?
Dimetindeen werkt sterk versuffend en wordt daarom nauwelijks meer gebruikt bij allergische klachten. Er zijn andere anti-allergiemiddelen op de markt die dit versuffende effect niet hebben. Gebruik dit middel ook niet bij kinderen onder de één jaar. Mogelijk remt het bij sommige kinderen de ademhaling.

Lees meer over allergie . “

Netelroos

Door allergie kunnen rode gezwollen en jeukende plekken op de huid ontstaan. Dit heet netelroos of galbulten. Hierboven leest u hoe dimetindeen werkt bij allergie.Dimetindeen werkt bij tweederde van de mensen met netelroos.Uw klachten verminderen dan binnen een paar uur. De werking houdt ongeveer acht uur aan.

Lees meer over netelroos . “

Jeuk

Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat men tot bloedens toe krabt. Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie.

Behandeling
De beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk plaatselijke verkoelende of verdovende zalven gebruiken. Als de jeuk door een droge huid komt, helpt het de huid goed in te vetten.

Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam, kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een middel om in te nemen, zoals dimetindeen.

Werking
Bij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine` wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Dimetindeen blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen. Uw klachten verminderen binnen een paar uur. De werking houdt ongeveer acht uur aan.

Lees meer over jeuk . “

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. U kunt hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen. Hierboven leest u hoe dimetindeen werkt bij allergie.

De klachten verminderen binnen een paar uur. De werking houdt ongeveer acht uur aan.

Lees meer over hooikoorts . “

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Een langdurig ontstoken neusslijmvlies kan zijn veroorzaakt door allergie. U heeft dan last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus. Hierboven leest u hoe dimetindeen werkt bij een door allergie ontstoken neusslijmvlies.

De klachten verminderen binnen een paar uur. De werking houdt ongeveer acht uur aan.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . “

Ontstoken ogen door allergie

Bij ontstoken ogen door allergie heeft u last jeuk en een branderig gevoel aan uw ogen. Vaak is het voldoende oogdruppels met een anti-allergiemiddel te gebruiken. U kunt een middel om in te nemen, zoals dimetindeen, gebruiken als u ook last heeft van andere allergische klachten, zoals een ontstoken neusslijmvlies. Hierboven leest u hoe dimetindeen werkt bij allergie.

De klachten verminderen binnen een paar uur. De werking houdt ongeveer acht uur aan.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, slapte, een afgenomen coördinatievermogen en een verminderd reactievermogen

  Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste week van de behandeling, als u nog aan het middel moet wennen.

 • Ademhalingsproblemen. Kinderen en ouderen zijn gevoeliger voor deze bijwerkingen.

  Lees voor de informatie bij kinderen de tekst dimetindeen bij kinderen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Zenuwachtigheid en zeer zelden opwinding, rusteloosheid, beven, irritatie, slapeloosheid. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid, hoofdpijn en oorsuizen

 • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

 • Droge mond en neus

  Als u last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.

 • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen.

  Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

 • Dubbelzien, wazig zien en vermoeide, branderige ogen

  Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

 • Maag- en darmklachten, zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, buikpijn, verstopping of diarree

  Als u last heeft van deze bijwerkingen, neem dit middel dan in met wat voedsel.

 • Hartkloppingen

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk of doordat de klachten niet overgaan of erger worden. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een ernstige huidafwijking, benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.

  In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik dimetindeen gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere middelen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd zeker geen auto als u twee of meer van dergelijke middelen gebruikt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

dimetindeen verkeersdeelname

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer‘ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u hier niets meer van merkt, omdat u gewend bent geraakt aan dimetindeen, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
U mag alles eten.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor dimetindeen vinden.

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. En anders zult u meestal (tijdelijk) moeten overstappen op een ander medicijn, zoals loratadine of cetirizine. Van deze medicijnen is namelijk wel bekend dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Gebruik dimetindeen in elk geval NIET vlak voor de bevalling. Bij gebruik vlak voor de bevalling kan uw kind na de geboorte versuft zijn en moeite hebben met ademhalen. Overleg hierover met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het bijwerkingen bij de baby geven. Uw baby kan suf worden en moeite krijgen met ademhalen. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?

 • Heeft u altijd last van allergie, neem het dan elke dag in.
 • Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft, of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.

Hoe?

 • Neem het voorgeschreven aantal druppels in één keer in. U kunt de druppels op een broodkorst druppelen of op een lepeltje.

Hoe lang?
Gebruik dit middel zolang u klachten heeft. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit middel. Overleg dan met uw arts.

 

Terug naar overzicht