Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

diclofenac op de huid

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Het wordt ook wel NSAID genoemd.

Op de huid is het te gebruiken bij artrose (versleten gewrichten), en bij plotselinge spierpijn of gewrichtspijn door een verzwikking of verstuiking. Het is dan verwerkt in een gel.

Wat doet diclofenac op de huid en waarbij gebruik ik het?

Artrose

Verschijnselen
Artrose is een aandoening van het kraakbeen in een gewricht. Het kraakbeen bekleedt de botuiteinden in het gewricht. Bij artrose is het kraakbeen aangetast, bijvoorbeeld in de  knie of de vingers.

Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. Hierdoor kunt u moeite hebben met lopen  of uw handen te bewegen. Ook kunt u door de pijn problemen hebben met slapen. De klachten zijn niet altijd aanwezig. Soms heeft u er minder last van, soms komen de klachten terug.

Behandeling
U kunt de klachten proberen te verminderen door het pijnlijke gewricht voorzichtig te bewegen en de spieren te trainen. Het is belangrijk overbelasting van het gewricht te voorkomen. Vraag hierover advies bij een arts of fysiotherapeut.

Als de pijn niet al te ernstig is, kunt u tijdelijk de plek met diclofenac op de huid behandelen. Gebruik dit middel NIET op een geïrriteerde huid of op wonden. Als u na een week geen of onvoldoende effect merkt, moet u uw arts raadplegen.

Werking
Het duurt enige dagen voordat u het effect merkt bij gewrichtspijn door artrose. De werkzame stof komt langzaam uit de gel terecht in het gewricht. De gel heeft ook een verkoelend effect. Hierdoor kan het de zwelling en pijn verlichten. Dit effect begint wel direct.

Lees meer over artrose . “

Spierpijn

Verschijnselen
Door een blessure, bijvoorbeeld door sporten, kan een spier verkrampen. Dit is pijnlijk en kan u belemmeren bij uw bewegingen. Als reactie op de spierpijn wordt de spier ook stijf. De pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam, bij een blessure van de knie bijvoorbeeld naar de voet.

Oorzaken
Oorzaken van spierpijn zijn overbelasting, bijvoorbeeld door sportblessures of verkeerde houding, spierkramp, virusinfecties (griep), kneuzingen of een spierscheurtje.

Ook sommige medicijnen kunnen spierpijn als bijwerking geven, zoals bepaalde cholesterolverlagende medicijnen.

Spierpijn voorkomen
Als u spierpijn krijgt door het sporten is het belangrijk de spieren rustig los te maken en te rekken, met een goede warming-up en af te sluiten met een cooling-down.

Als uw spieren vaak verkrampt zijn, is het van belang regelmatig te bewegen zonder de spieren te veel te belasten. Zorg ook voor een goede houding bij het werk, bijvoorbeeld achter het bureau.

Denkt u dat uw spierpijn door medicijnen kan komen? Raadpleeg dan uw arts.

Behandeling
Spierpijn gaat in het algemeen binnen enkele dagen vanzelf over. Meestal helpt het de spieren te bewegen, ze te masseren, warm te houden of op te warmen met bijvoorbeeld een warm bad of een warme douche. Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn tegen spierpijn. Het geeft geen maagklachten. Raadpleeg de arts wanneer de pijn na 1 tot 2 weken nog aanwezig is.

Als de spierpijn het gevolg is van een kneuzing, verstuiking of blessure kunt u een smeermiddel met een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals diclofenac. Gebruik het niet op wonden of als de huid beschadigd is.

Werking
Diclofenac gaat ontstekingen tegen. Hierdoor vermindert pijn, roodheid en zwelling. Het middel dringt niet snel door de huid heen, dus het bereikt de onderliggende spieren pas na enige tijd.  Als u na enkele dagen tot een week nog steeds evenveel spierpijn heeft, moet u uw arts raadplegen.

De spierpijn blijkt vooral te verminderen door de getroffen spier te masseren. Massage verbetert de doorbloeding dieper in de huid. Dit gebeurt ook als u de gel goed inwrijft. Verder werkt de gel verkoelend. Dit kan ook de pijn, roodheid en zwelling verlichten.

Lees meer over spierpijn . “

Gewrichtspijn

Door verstuikingen of verzwikkingen kunnen spieren en gewrichten ontstoken raken.  De plek van de ontsteking is rood, gezwollen en pijnlijk.

Behandeling
Een verstuikt gewricht moet behandeld worden met afkoeling (koud bad of koud kompres), een drukverband, rust en hoogleggen van het verstuikte lichaamsdeel. Eventueel kunt u de plek daarna met diclofenac op de huid behandelen. Gebruik dit middel NIET op een geïrriteerde huid of op wonden.

Werking
Het duurt enige dagen voordat u het effect merkt bij gewrichtspijn. De werkzame stof komt langzaam uit de gel terecht in het gewricht. De gel heeft ook een verkoelend effect. Hierdoor kan het de zwelling en pijn verlichten. Dit effect begint wel direct.

Lees meer over gewrichtspijn . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Huiduitslag, zoals eczeem, jeuk en roodheid

  Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Zeer zelden wijst dit op overgevoeligheid (zie Overgevoeligheid).

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Ook huiduitslag met blaasjes en puistjes komen voor.

  Stop in deze gevallen met het gebruik en raadpleeg een arts.
  In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met zwellingen in het gezicht, mond, tong en keel en benauwdheid. Stop dan met het medicijn en waarschuw direct een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.

 • Overgevoeligheid voor zonlicht (zonnebank, UV-lamp)

  U heeft daardoor meer kans op zonnebrand van het behandelde lichaamsdeel. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, stop dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik diclofenac op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn komt slechts heel weinig via de huid in het bloed terecht. Het is daarom onwaarschijnlijk dat er wisselwerkingen zijn met andere medicijnen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? U kunt dan beter paracetamol gebruiken bij pijn. Paracetamol is een veiligere pijnstiller tijdens de zwangerschap. Werkt paracetamol niet voldoende tegen uw pijn? Overleg dan met uw arts.

Gebruik diclofenac NIET in de tweede helft van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de baby. Het risico op aangeboren afwijkingen bij de baby is verhoogd. Ook kan het problemen geven bij de bevalling. Gebruikt u dit medicijn al? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

Wilt u dit medicijn gebruiken in de eerste helft van de zwangerschap? Of als u zwanger wilt worden? Overleg dan met uw arts. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken. Bespreek met uw arts of u (tijdelijk) kunt overstappen op een ander medicijn dat wel veilig is. Is dat niet mogelijk? Dan kunt u af en toe dit medicijn gebruiken, in een zo laag mogelijke dosering.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.
Smeer het niet op of rond de tepels, anders kan het kind het medicijn binnen krijgen.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op de verpakking of in de bijsluiter.

Hoe?
Zachtjes inwrijven op het pijnlijke huiddeel, 2 tot 4 keer per dag. Na aanbrengen uw handen wassen.

Hoelang?
Raadpleeg uw arts als de klachten verergeren of als de pijn en zwelling na 1 tot 2 weken nog niet zijn verdwenen. Gebruik het niet langer dan 3 weken.

Terug naar overzicht