Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

diclofenac in het oog

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Het wordt ook een NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Verder maakt het de pupil groter.

Artsen schrijven het voor om ontstoken ogen na een staaroperatie te voorkomen.

Wat doet diclofenac in het oog en waarbij gebruik ik het?

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Diclofenac werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Het voorkomt en bestrijdt zwelling van het oog na een operatie. Zoals bij staar (cataract), bij laserbehandelingen aan het hoornvlies en andere ingrepen aan het oog.

Staar of cataract
Staar of cataract is een troebeling van de lens van het oog, die normaal gesproken doorzichtig is. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een kunstlens.
Door de operatie kan het oog gaan ontsteken met pijn, roodheid en zwelling als gevolg. Als de zwelling in het netvlies van het oog (macula-oedeem) optreedt, kunt u tijdelijk wazig zien. Diclofenac oogdruppels voorkomen zwelling en verlichten pijn na de ingreep. Bovendien voorkomen ze dat de pupil tijdens de staaroperatie kleiner wordt.

Laserbehandeling
Laserbehandelingen van het hoornvlies worden uitgevoerd om het gezichtsvermogen te verbeteren bij bijziendheid of verziendheid. Bril of contactlenzen zijn dan soms niet meer nodig. Meestal heeft u gedurende 1 tot 3 dagen erna pijnstillende oogdruppels nodig, zoals diclofenac.

Overige ingrepen aan het oog
Diclofenac voorkomt pijn, zwelling en ontsteking bij andere oogingrepen aan het oog.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken . “

Macula-oedeem

Macula-oedeem is een zwelling in het netvlies van het oog. Hierdoor kunt u wazig gaan zien. Macula-oedeem kan door een cataract-operatie ontstaan. Dit is een operatie waarbij een troebele ooglens wordt vervangen door een kunstlens.
Om macula-oedeem te voorkomen krijgt u voor de ingreep en enkele dagen erna diclofenac in het oog.

Lees meer over macula-oedeem . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Wazig zien of een branderig gevoel in het oog vlak na het indruppelen

  Dit gaat meestal snel over.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan jeuk, ontsteking en roodheid van het oog, zwelling van het ooglid, roodheid of huiduitslag van de huid rond het oog, galbulten.

   Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt. Als u overgevoelig blijkt voor het conserveermiddel in de oogdruppels kan uw arts u oogdruppels voorschrijven zonder conserveermiddel.

 • Benauwdheid en kortademigheid. Mensen met astma die overgevoelig zijn voor diclofenac, kunnen last krijgen van ernstige benauwdheid.

  U voorkomt dit door bij het druppelen de traanbuis goed dicht te drukken, zoals hieronder beschreven bij 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken'. Krijgt u last van benauwdheid, stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 • Overgevoeligheid voor zonlicht

  U heeft daardoor meer kans op zonnebrand, of u kunt last hebben van het felle licht. Als u hier last van heeft: draag een zonnebril. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, stop dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.

 • Verkoudheidsverschijnselen, zoals hoesten en neusverkoudheid

 • Bij langdurig gebruik (meerdere weken): beschadigingen van het hoornvlies van het oog

  Uw arts zal uw oog daarom regelmatig controleren als u dit medicijn langdurig gebruikt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik diclofenac in het oog gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Andere oogdruppels of oogzalven: het is het beste minstens 3 minuten te wachten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en 3 minuten later de oogzalf of ooggel.

Als u twee soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel 'uittraant'.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?

 • Na een oogoperatie: u mag geen auto rijden op de dag van de operatie en de dag erna. Zolang u een oogkapje over het geopereerde oog draagt, kunt u niet autorijden. U kunt dan namelijk niet goed diepte zien of afstanden schatten. Als u geen oogkapje meer draagt en als u goed kunt zien, kunt u weer autorijden.
 • Bij pijn en ontsteking: na het indruppelen is het mogelijk dat u even wat wazig ziet. Zolang u wazig ziet, mag u niet autorijden. Meestal gaat het wazig zien binnen een paar minuten tot enkele uren over. Daarna kunt u weer autorijden. U kunt last hebben van fel licht. Draag in dat geval een zonnebril.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt na gebruik niet of nauwelijks in het bloed. En dus ook niet of nauwelijks bij de baby of in de moedermelk. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Er komt dan nog minder van dit medicijn in het bloed. Hierdoor kan er nog minder bij de baby of in de moedermelk terechtkomen. Zie hiervoor de instructie bij “Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?”

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel in uw oogdruppels of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Harde contactlenzen kunt u eventueel na toedienen van de druppels weer indoen.
  Verpakkingen voor eenmalig gebruik bevatten geen conserveermiddel.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant. Bij verpakking voor eenmalig gebruik: draai de bovenkant van het plastic tubetje af.
 • Neem het flesje of plastic tubetje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje of plastic tubetje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje of tubetje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje of tubetje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Bovendien heeft u meer kans op bijwerkingen omdat de werkzame stof dan in het bloed terechtkomt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje. Gooi het tubetje met restant weg.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Met dit houdertje kunt u gemakkelijker in het oog druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen beperkt houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

Wanneer?

 • Bij een oogoperatie: meestal moet u de oogdruppels al voor de operatie gebruiken of worden ze door een arts of verpleegkundige toegediend. Na de operatie moet u direct weer beginnen met druppelen. U gebruikt de druppels meestal 3 tot 5 keer per dag. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.
 • Bij pijn en ontsteking: u gebruikt de druppels meestal 3 tot 5 keer per dag. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.

Hoelang?
Gebruik deze oogdruppels zo lang uw arts ze heeft voorgeschreven. Om ontsteking na een cataractoperatie te voorkomen: niet langer dan 4 weken. Na een laserbehandeling: meestal 1 tot 3 dagen.

Terug naar overzicht