Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

diazoxide

Diazoxide remt het de aanmaak van insuline door de pancreas (alvleesklier).

Artsen schrijven het voor bij alvleesklierziekten.

Wat doet diazoxide en waarbij gebruik ik het?

Alvleesklierziekten

De pancreas of alvleesklier scheidt enzymen af in de darmen. Deze enzymen vergemakkelijken de vertering van voedselbestanddelen.

De alvleesklier maakt ook insuline, een hormoon dat glucose uit het bloed naar de lichaamscellen stuurt.

Bij bepaalde alvleesklierziekten wordt er te veel insuline aangemaakt. Hierdoor gaat te veel glucose uit het bloed naar de lichaamscellen. Als er te weinig glucose in het bloed zit ontstaan klachten. Men noemt dit een hypoglykemie, ofwel hypo. De verschijnselen hiervan zijn honger, een wisselend humeur, verwardheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, bleek gezicht, wazig zien, beven en zweten. Bij een ernstige hypo raakt men bewusteloos.

Behandeling
Bij een hypo ten gevolge van een alvleesklierziekte, kan de arts diazoxide voorschrijven. Dit middel remt de aanmaak van insuline door de alvleesklier. De hoeveelheid glucose in het bloed neemt daardoor weer toe en de verschijnselen van de hypo verdwijnen.

Diazoxide werkt niet bij een hypo ten gevolge van een ontregelde diabetes.

Effect
De werking begint na ongeveer een uur en houdt tot ongeveer acht uur aan.

Lees meer over alvleesklierziekten . “

Kanker

Bij een zeer zeldzame vorm van kanker kan de alvleesklier te veel insuline aanmaken. De arts kan dan diazoxide voorschrijven om de aanmaak van insuline te remmen.

Insuline is een hormoon dat glucose uit het bloed naar de lichaamscellen stuurt. Bij alvleesklierkanker wordt er te veel insuline aangemaakt. Hierdoor gaat te veel glucose uit het bloed naar de lichaamscellen. Als er te weinig glucose in het bloed zit ontstaan klachten. Men noemt dit een hypoglykemie, ofwel hypo. De verschijnselen hiervan zijn honger, een wisselend humeur, verwardheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, bleek gezicht, wazig zien, beven en zweten. Bij een ernstige hypo raakt men bewusteloos.

Behandeling
Bij een hypo door te veel insuline aanmaak bij alvleesklierkanker kan de arts diazoxide voorschrijven. Dit middel remt de aanmaak van insuline door de alvleesklier. De hoeveelheid glucose in het bloed neemt daardoor weer toe en de verschijnselen van de hypo verdwijnen.

Effect
De werking begint na ongeveer een uur en houdt tot ongeveer acht uur aan.

Lees meer over kanker . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Vasthouden van vocht. U merkt dat aan dikke enkels en benen. Mensen met hartfalen kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg daarom voor gebruik eerst met uw arts als u hartfalen heeft.

  Uw arts schrijft meestal een plastablet voor om deze bijwerking te verminderen. Als u last blijft houden, waarschuw dan uw arts.

 • Hartkloppingen of een versnelde hartslag

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Te veel urinezuur in het bloed. Mensen met jicht kunnen extra last krijgen van jichtaanvallen.

  Overleg voor gebruik eerst met uw arts.

 • Te hoge hoeveelheid bloedglucose

  Mogelijk past uw arts de dosering aan.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Een lage bloeddruk met duizeligheid en zeer zelden pijn op de borst

Onbekend hoe vaak het voorkomt

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, en verlies van smaak en eetlust

  Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt.

 • Hoofdpijn, zwakte en een grieperig gevoel

 • Verlies van hoofdhaar

 • Overmatige beharing met donshaartjes, met name op voorhoofd, rug, armen en benen. Dit treedt vooral op bij vrouwen en kinderen en na langer durend gebruik.

  De beharing verdwijnt weer na stoppen van het gebruik.

 • Huiduitslag en jeuk. Dit kan het gevolg zijn van allergie.

  Als u allergisch bent voor plasmiddelen van het thiazide-type kunt u ook allergisch zijn voor diazoxide. Overleg met uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor diazoxide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.

 • Angst, slapeloosheid en een tintelend of doof gevoel

 • Borstvorming (bij mannen) en melkafscheiding

 • Stoornissen in het gezichtsvermogen, zoals wazig zien, dubbelzien, gedeeltelijke uitval van het gezichtsveld, tranenvloed. Ook kan cataract (staar) ontstaan.

  Dit verdwijnt weer vanzelf na stoppen van het gebruik

 • Verminderde aanmaak van rode en witte bloedcellen en van bloedplaatjes. Hierdoor ontstaan bloedarmoede (te merken aan extreme vermoeidheid), een verminderde afweer tegen infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen.

  Waarschuw dan uw arts.

 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid.

  Waarschuw dan een arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik diazoxide gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan voorkomen dat u duizelig bent. Rijd geen auto als u duizelig bent.

alcohol drinken?
Alcohol kan de duizeligheid versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

alles eten?
U mag alles eten.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen met uw arts kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt. Dit medicijn kan schadelijk zijn voor de baby. Dit medicijn kan namelijk de doorbloeding van de placenta (moederkoek) verminderen. Verder kan het bijwerkingen geven bij de baby, zoals een te hoge hoeveelheid bloedsuiker. Bij gebruik aan het einde van de zwangerschap kan het de weeën remmen. Maar soms kan het ook schadelijk voor de baby of voor u zijn, als uw aandoening niet zo goed mogelijk behandeld wordt. Overleg daarom met uw arts over de voor- en nadelen. Als dit medicijn gebruikt wordt tijdens de zwangerschap is wel extra controle nodig.

Borstvoeding
Tijdens het gebruik van dit medicijn mag u GEEN borstvoeding geven. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet bekend of het schadelijk voor de baby is. Overleg hierover met uw arts.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen om de kans op vergeten zo klein mogelijk te houden. Gebruik dit medicijn na het eten. U heeft dan minder last van de maagdarmklachten.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet gebruiken, aan de hand van de resultaten. De tabletten moeten meestal langdurig worden toegepast, zolang de verhoogde aanmaak van insuline bestaat.

Terug naar overzicht