Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

diazepam

Diazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.

Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, paniekstoornissen, slapeloosheid, alcoholontwenning, spierkrampen, epilepsie en onrust.

Wat doet diazepam en waarbij gebruik ik het?

Angstgevoelens en gespannenheid

Verschijnselen
Iedereen is wel eens angstig. Angst is een normale reactie bij dreigend gevaar. Het leidt tot voorzichtigheid of tot vluchten, en is dus een nuttige vorm van zelfbescherming.

Soms is iemand angstig terwijl daar weinig aanleiding voor is: bijvoorbeeld als u niet naar buiten durft, of geen boodschappen durft te doen in een drukke winkel. We spreken dan van een angststoornis.

Angst geeft vaak klachten als hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen en prikkelbaarheid. Hevige angst kan leiden tot hartkloppingen, benauwdheid, zweten, pijn op de borst, trillen, het gevoel flauw te vallen of tintelingen in de ledematen.

Behandeling
Bij angstgevoelens en gespannenheid door hevige gebeurtenissen kunt u gedurende enkele dagen tot weken diazepam gebruiken. Houden de angstgevoelens en gespannenheid langer aan, of is er een psychische oorzaak voor? Dan worden ze meestal behandeld met psychotherapie of met antidepressiva.

Werking
Diazepam dempt emoties en werkt daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.

Diazepam is een tijdelijke hulp bij deze verschijnselen. Het lost de oorzaak van uw gespannenheid echter niet op. Bij zeer heftige emoties en gedurende een korte periode kan het nuttig zijn.

Effect
Binnen één uur na inname wordt u rustiger. Dit effect houdt 8 tot 12 uur aan.  

Lees meer over angstgevoelens en gespannenheid . “

Paniekstoornis

Verschijnselen
Bij paniekaanvallen ontstaan ook lichamelijke verschijnselen, zoals zweten, trillen, duizeligheid, misselijkheid, slappe benen, pijn op de borst en hartkloppingen. De aanvallen kunnen het gevoel geven dat men dood gaat of gek wordt.

Bij een paniekstoornis hebben mensen ongewoon sterke aanvallen van paniek. De aanvallen beheersen hun leven. Alleen de gedachte aan een paniekaanval kan al leiden tot paniek. Men probeert situaties waarin een paniekaanval ontstaat te vermijden. Soms lukt het niet meer te gaan werken of naar buiten te gaan (straatvrees) uit angst voor een nieuwe aanval.

Behandeling
Als de klachten extreem vaak voorkomen en zeer heftig zijn, dan kunnen ze uw welzijn en dat van de mensen in uw omgeving sterk verminderen.

De behandeling van paniekstoornis bestaat uit gedragstherapie of een antidepressivum, zoals fluvoxamine, paroxetine, clomipramine of imipramine. Diazepam wordt soms gegeven aan het begin van de behandeling met een van deze antidepressiva. Het duurt namelijk enkele weken voordat deze voldoende effect hebben. In de tussentijd zorgt diazepam dat het aantal paniekaanvallen vermindert.

Een enkele keer werken de antidepressiva toch na enkele weken niet voldoende. Dan schrijft de arts daarvoor in de plaats ook wel eens diazepam voor.

Werking
Diazepam werkt rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Hierdoor raakt u minder snel in paniek.

Diazepam werkt binnen één uur na inname. Dit effect houdt 8 tot 12 uur aan.

Lees meer over paniekstoornis . “

Slapeloosheid

Verschijnselen
Van slapeloosheid wordt gesproken als iemand al enige tijd slecht slaapt én daardoor overdag niet goed functioneert. Slaapproblemen komen vaak voort uit spanningen of zorgen. Maar ook lichamelijke klachten als pijn of jeuk kunnen slapeloosheid veroorzaken.

Behandeling
Als u met slaapklachten bij uw arts komt, zal de arts meestal niet meteen een slaapmiddel voorschrijven. De arts zal eerst proberen om de oorzaak van de slaapklachten te verhelpen. Bijvoorbeeld met een pijnstiller als u last heeft van pijn. Of met rustgevende adviezen als u vooral door piekeren wakker blijft liggen. Enkele van deze adviezen zijn:

 • Ga overdag of vroeg in de avond sporten.
 • Doe een uur voor het slapen iets ontspannends.
 • Doe geen dutjes overdag.
 • Houd een vast ritme aan in de tijd dat u naar bed gaat en opstaat.
 • Neem geen koffie ’s avonds.
 • Neem geen alcohol om in te slapen.
 • Neem twee tot drie uur voor het naar bed gaan geen vast voedsel.
 • Zorg voor een rustige, koele slaapkamer en een lekker bed.
 • Gebruik de slaapkamer niet als werk-, studeer- of tv-kamer.
 • Als het slapen niet lukt, sta dan op en ga in een andere kamer iets anders doen. Ga pas weer naar bed als u moe bent.

Als deze maatregelen bij u niet helpen of niet mogelijk zijn, kan de arts gedurende enkele dagen dit medicijn voorschrijven.

Werking
Diazepam werkt spierontspannend, rustgevend en maakt suf. Het bevordert zo dat u in slaap valt en beter doorslaapt.

Dit slaapmiddel is vooral geschikt als u moeite heeft met inslapen, als u verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden en als u overdag een middel tegen angst en spanning nodig heeft.

Effect
Binnen één uur na inname wordt u slaperig en rustig. Zorg er daarom voor dat u thuis bent, geen ingewikkelde klussen meer moet doen en uw bed makkelijk kunt bereiken.

De werking houdt 8 tot 12 uur aan.

Diazepam werkt als slaapmiddel alleen goed als u het af en toe gebruikt. Bijvoorbeeld om de drie dagen. Bij dagelijks gebruik neemt de werking af, omdat uw lichaam aan het effect went.

Lees meer over slapeloosheid . “

Alcoholontwenning

Verschijnselen
Als u verslaafd bent aan alcohol en hiermee wilt stoppen, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Bijvoorbeeld overmatig zweten, misselijkheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, angst, versnelde hartslag, trillen, slapeloosheid, hallucinaties en epileptische toevallen.

Behandeling
Diazepam wordt gebruikt om gedurende de eerste paar dagen na het stoppen deze ontwenningsverschijnselen te verminderen.

Werking
Diazepam werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en kan epileptische toevallen voorkomen. Hierdoor verminderen ontwenningsverschijnselen, zoals angst, paniek, trillen, versnelde hartslag, zweten en slapeloosheid. U vermindert ook de kans op een epileptische aanval.

Het effect begint binnen één uur na inname en houdt 8 tot 12 uur aan.

Lees meer over alcoholontwenning . “

Spierkrampen

Pijnlijk verkrampte spieren
Spierkrampen zijn onwillekeurige samentrekkingen van de spieren. Verkrampte spieren zijn pijnlijk en belemmeren u bij uw bewegingen en uw houding.

Spierkramp kan door pijn zijn veroorzaakt, bijvoorbeeld na een kleine spierbeschadiging. Er ontstaat vaak een vicieuze cirkel: door de pijn ontstaat spierkramp en hierdoor kan de spier minder goed herstellen van de beschadiging.

Zorg voor voldoende beweging om uw spieren soepel te houden. Bij het sporten helpen een goede warming-up en cooling-down.

Mocht dat bij ernstige spierkrampen onvoldoende helpen, dan kan de arts diazepam voorschrijven. Diazepam werkt spierontspannend. Hierdoor verdwijnt de pijn van de spierkramp en kan de spier genezen.

Spasticiteit
Bij spasticiteit zijn bepaalde spieren voortdurend gespannen, waardoor lichaamsdelen in een abnormale houding blijven staan. De spieren trekken ongewild samen door prikkeling van zenuwbanen.

Dergelijke spierkrampen kunnen met medicijnen worden behandeld, zoals baclofen, tizanidine of dantroleen.

In ernstige gevallen, waarbij andere medicijnen niet helpen, schrijven artsen wel diazepam voor om de spieren te ontspannen.

Tetanuskramp
Bij een tetanusinfectie is er sprake van ernstige spierkrampen. In dat geval zal de arts een klysma met diazepam in de anus inbrengen. Het klysma werkt binnen tien tot vijftien minuten. De werking houdt ongeveer twaalf uur aan.

Werking
Diazepam heeft een spierontspannend effect, waardoor de pijn van de spierkramp verdwijnt en de spier kan genezen.

Het werkt binnen één uur en houdt acht tot twaalf uur aan.

Lees meer over spierkrampen . “

Epilepsie

Verschijnselen
Epilepsie (vallende ziekte) is een aandoening van de hersenen, waarbij een soort kortsluiting in de hersenen ontstaat. Dit gebeurt in aanvallen. De hersenen zijn dan even ontregeld, met bijvoorbeeld spiertrekkingen of bewusteloosheid als gevolg.

Oorzaak
Epilepsie kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld zuurstofgebrek tijdens de geboorte, een hersenvliesontsteking, een ongeval, een beroerte en (zelden) een hersentumor. Meestal is de oorzaak echter onbekend en is er sprake van aanleg.

De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan, maar begint meestal op de kinderleeftijd.

Behandeling
Diazepam wordt gebruikt tijdens een epilepsie-aanval. Als deze langer dan vijf minuten duurt, moet hij snel gestopt worden. Dit kan met diazepam-injecties of klysma. Daarom hebben sommige mensen een klysma met diazepam bij de hand. Deze kan dan door mensen uit hun omgeving worden ingebracht.

Werking
Diazepam beïnvloedt prikkels in de hersenen die epileptische aanvallen kunnen oproepen.

Diazepam in injectie of klysma werkt binnen vijf tot tien minuten. De werking houdt twintig tot dertig minuten aan.

Lees meer over epilepsie . “

Onrust

Bij onderzoeken of kleine ingrepen
Medische onderzoeken of kleine medische ingrepen kunnen soms zo onaangenaam zijn dat u er zeer onrustig onder bent. Dat bemoeilijkt de ingreep en verhoogt de pijn en het ongemak.

Met dit medicijn kunt u een onderzoek of ingreep ontspannender ondergaan en staat u er onverschilliger tegenover. Dit medicijn werkt bovendien spierverslappend wat een bijkomend voordeel is bij bepaalde ingrepen. Bijvoorbeeld als een slang moet worden ingebracht bij een endoscopie.

Effect
Diazepam werkt binnen één uur. In injectie, zetpil of klysma werkt het binnen tien tot vijftien minuten. De werking houdt acht tot twaalf uur aan.

Lees meer over onrust . “

Klachten in de laatste levensfase (palliatieve fase)

Toepassing bij ernstig zieke mensen
Diazepam wordt gebruikt bij mensen die ernstig ziek zijn of op sterven liggen. Het wordt gegeven als zij zeer angstig, onrustig of verward zijn of veel pijn hebben. Door dit medicijn worden zij kunstmatig in slaap gehouden. Dit medicijn wordt dan meestal toegediend via een klysma.

Lees meer over klachten in de laatste levensfase (palliatieve fase) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatige bijwerkingen, vooral de eerste weken van het gebruik. Als u dit medicijn als slaapmiddel gebruikt dan komen deze bijwerkingen zelden ook nog de volgende dag voor.

Sommige zelden bijwerkingen, vooral de eerste weken van het gebruik. Als u dit medicijn als slaapmiddel gebruikt komen deze bijwerkingen zeer zelden ook nog de volgende middag voor.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Slaperig, suf en moe zijn.

  Vooral de eerste weken van het gebruik. Als u dit medicijn als slaapmiddel gebruikt, ook nog de volgende dag.

  U reageert u trager en u kunt zich minder goed concentreren, waardoor u een grote kans heeft op ongelukken. Ongelukken kunnen bijvoorbeeld ook plaatsvinden in het verkeer, bij het beklimmen van een ladder, bedienen van apparaten of bij bewakings- en controlewerkzaamheden. U heeft bijvoorbeeld ook meer kans te vallen als u 's nachts uit bed moet om naar het toilet te gaan.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Verminderde coördinatie (minder goed bewegingen maken)

  Hierdoor kunt u onhandig zijn in uw bewegingen en moeite hebben duidelijk te spreken (te articuleren).

 • Spierzwakte, krachteloos gevoel in spieren.

  Deze bijwerking kan de volgende andere klachten veroorzaken.

  • Wazig zien of dubbelzien, door een tijdelijk effect op de oogspieren.
  • Moeite met het ophouden van uw plas of juist moeilijk kunnen plassen. Deze bijwerkingen ontstaan door onvoldoende beheersing van de blaasspier.
  • Snurken door verslapping van de huig. Heeft u tijdens uw slaap wel eens last heeft dat uw adem korte tijd stopt (slaapapneu)? U kunt hier door dit medicijn meer last van krijgen. Neem contact op met uw arts als u dat merkt.
  • Vallen, vooral doordat dit medicijn ook de coördinatie vermindert. Vooral ouderen en mensen met spierziekten hebben hier kans op.
  • Mensen met myasthenia gravis (een ernstige spierziekte) kunnen meer last krijgen van deze ziekte. Raadpleeg uw arts bij verergering van de klachten (zoals algemene spierzwakte, dubbelzien, dichtvallende oogleden, moeite met slikken, kauwen of ademhalen).
 • Trager denken, geheugenproblemen, moeilijker kunnen concentreren, minder alert zijn en in de war zijn.

  Deze klachten kunnen toenemen als u dit medicijn langere tijd gebruikt.

 • Verminderde gevoelens

  Dit medicijn vermindert niet alleen emoties zoals angst en spanning, maar ook positieve emoties, zoals blijdschap en tevreden gevoel. Ook uw betrokkenheid bij en inlevingsvermogen in anderen kan verminderen.

 • Maagdarmstoornissen, zoals misselijk zijn, verstopping en diarree, droge mond of juist extra speekselvorming, problemen met slikken en veranderde eetlust.

  U kunt door een veranderde eetlust meer of juist minder trek hebben. Hierdoor kan ook uw lichaamsgewicht veranderen.

 • Hoofdpijn en duizelig zijn.

  Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na enige tijd als u gewend bent geraakt aan het medicijn.

 • Zweten en hartkloppingen.

 • Droge ogen

  Vooral mensen met contactlenzen kunnen last krijgen van droge ogen.

 • Huiduitslag en jeuk.

  Meestal is dit onschuldig, maar (zeer zelden) kunnen de verschijnselen ernstig zijn. Raadpleeg uw arts als de uitslag er ongewoon uitziet, als u er last van heeft, of als u ook koorts of blaren krijgt.

 • Afhankelijkheid

  U kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen als u stopt met het gebruik. Bij kortdurend gebruik is de kans hierop zeer klein. Mensen die dit medicijn voor een lange tijd gebruiken hebben hier wel een grote kans op. Bouw daarom altijd geleidelijk af als u dit medicijn langer dan 2 maanden heeft gebruikt als medicijn overdag of langer dan 2 weken dagelijks als slaapmiddel.

 • Verminderde werkzaamheid als slaapmiddel.

  Verminderde werkzaamheid als slaapmiddel als u dit medicijn gedurende meer dan 2 weken elke dag gebruikt. Het medicijn werkt dan niet meer of werkt minder goed om te slapen. Gebruik dit medicijn daarom alleen af en toe of voor periodes van maximaal 2 weken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Nachtmerries

  Meestal in de vroege ochtend.

 • Onrust en prikkelbaarheid.

  Dus tegenovergestelde verschijnselen dan u van dit medicijn zou verwachten. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen. Raadpleeg bij deze verschijnselen de arts. Mogelijk is een lagere hoeveelheid van dit medicijn of een ander medicijn nodig.

 • Waandenkbeelden en hallucinaties.

  U kunt dingen gaan denken of geloven die niet kloppen (waandenkbeelden). Verder kunt u dingen gaan zien, voelen of horen die er niet zijn (hallucinaties). Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen. Raadpleeg bij deze verschijnselen de arts. Mogelijk is een lagere hoeveelheid van dit medicijn of een ander medicijn nodig.

 • Geheugenverlies

  Geheugenverlies van gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens gebruik van dit medicijn. Bijvoorbeeld gebeurtenissen in de nacht.

 • Depressieve gevoelens

  Depressieve gevoelens kunnen aan het licht komen.

 • Minder zin in seks.

 • Problemen met ademhalen.

  Bij mensen metde longziekte COPD kunnen de ademhalingsklachten toenemen. Overleg hierover met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik diazepam gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Dan kan diazepam nog langer dan drie dagen doorwerken. U kunt dan bijvoorbeeld nog langer geen autorijden.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

Let op: als u epilepsie heeft, mag u vaak niet autorijden. Of u mag autorijden, hangt af van bepaalde keuringseisen. Overleg hierover met uw arts. Ook heeft het Epilepsiefonds meer informatie over het deelnemen aan het verkeer met epilepsie.

Ook een (eerdere) behandeling voor een verslaving of ernstige paniekaanvallen kunnen een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

diazepam verkeersdeelname

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer‘ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Beperk het gebruik van alcohol en drink het liever niet. Door dit medicijn reageert u veel sterker op alcohol dan u gewend bent. Bovendien versterkt alcohol de bijwerkingen van dit medicijn, zoals sufheid en een verminderde coördinatie.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent. Of als u dit binnenkort wilt worden. Bij gebruik voor lange tijd tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap (3e trimester) kunnen bij de baby ontwenningsverschijnselen ontstaan. En bij gebruik in een hoge dosis vlak voor de bevalling kan uw kind na de geboorte zo versuft en slap zijn dat het moeite heeft met ademhalen.

Gebruik dit medicijn daarom alleen als het echt nodig is. Zo kort mogelijk in een lage dosis. Weeg samen met uw arts de ernst van uw ziekte af tegen het risico voor het kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) een ander medicijn gebruiken.

Eenmalig gebruik tijdens een epilepsie-aanval is mogelijk. Overleg hierover met uw arts.

Borstvoeding

 • Gebruikt u dit medicijn voor lange tijd? Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.
 • Gebruikt u dit medicijn af en toe? En wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan dan bijwerkingen bij het kind geven. Mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven.

 

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek. Download het instructieblad slikken van medicijnen en het instructieblad klysma toedienen.

Hoe?

Tabletten

 • Neem de tabletten in met een glas water.

Klysma

 • Bij een epilepsie-aanval zal een gezinslid, verzorger of arts de klysma bij u toedienen.
 • U wordt op uw zij gelegd met uw onderste been gestrekt en uw bovenste been opgetrokken.
 • Het dopje wordt verwijderd.
 • De lange tuit wordt zo ver mogelijk via uw anus(poepgat) naar binnen gebracht in de darm.
 • De fles wordt langzaam leeggeknepen.
 • De tuit wordt uit uw anus(poepgat) gehaald terwijl men de fles ingedrukt houdt. Hiermee wordt voorkomen dat de vloeistof weer in de fles terugloopt.
 • U moet zo mogelijk vijf tot tien minuten blijven liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uitkomt.

Injecties

 • Injecties worden toegediend door een arts of verpleegkundige.

Wanneer?

Angst en spanning, spierkramp en paniekstoornis
Verdeel de tabletten gelijkmatig over de dag, dus ongeveer om de zes tot acht uur. Gebruikt u dit medicijn alleen in speciale gevallen, zoals bij vliegangst? Neem het dan minstens een half uur van tevoren in.

Alcoholontwenning
De eerste ontwenningsverschijnselen ontstaan meestal binnen twaalf uur. Neem voor die tijd de eerste dosis in. Verdeel de tabletten gelijkmatig over de dag, dus ongeveer om de zes tot acht uur.

Slapeloosheid
Neem het middel één tot twee uur voor u wilt gaan slapen in. Neem het alleen als u na inname minstens acht uur de tijd heeft om te slapen. Als u voor die tijd wakker moet worden zult u nog te veel last van de versuffende werking hebben.

Epilepsie-aanval
Bij een epilepsie-aanval moet u dit middel gebruiken als de aanval langer dan vijf minuten duurt.

Medische ingrepen of onderzoeken
Uw arts heeft aangegeven hoeveel tijd van te voren u dit medicijn moet innemen. Dat is vaak een uur voorafgaand aan de ingreep of het onderzoek. Zorg dat u na inname niet meer zelf moet reizen. Dit middel beïnvloedt namelijk de rijvaardigheid.

Hoe lang?

Angst, spanning of paniek
Gebruik langer dan twee maanden achter elkaar wordt sterk afgeraden. Er is dan te veel kans dat u afhankelijk van dit middel wordt. Dit betekent dat u ontwenningsverschijnselen krijgt als u stopt met het gebruik. Probeer ook op een andere manier uw angst en spanning te verminderen. Vraag uw arts om advies.

Gebruikt u dit medicijn samen met een antidepressivum? Dan is het meestal de bedoeling dat u binnen enkele weken afbouwt, omdat dan het antidepressivum begint te werken.

Slapeloosheid
Als u dit middel af en toe eens gebruikt kan het u goed helpen met slapen. Gebruikt u het bijna elke nacht dan is het effect na enkele weken weg. Gebruik het daarom alleen in bijzondere situaties.

Bij dagelijks gebruik gedurende meer dan twee weken, heeft u kans op ‘ontwenningsslapeloosheid’. Uw lichaam verwacht het effect van dit medicijn om in slaap te vallen. Gebruik het daarom alleen af en toe en nooit meer dan enkele dagen achter elkaar. Gebruik het in elk geval niet langer dan vier weken achter elkaar.

Pijnlijke verkrampte spieren
Gebruik dit middel gedurende enkele dagen tot de spier voldoende tot rust gekomen is. Probeer in die tijd zo veel mogelijk in beweging te blijven.

Epilepsie-aanval
Bij een epilepsie-aanval is het soms nodig om dit middel nog een keer te gebruiken. Als de aanval niet stopt, moet u naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt u verder behandeld.

Alcoholontwenning
De ontwenningsverschijnselen bij een alcoholverslaving zijn meestal binnen een week verdwenen. Daarna kunt u het gebruik van het middel in enkele dagen afbouwen.

Terug naar overzicht