Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > dexamethason, chlooramfenicol en polymyxine B in het oog

Inhoud

dexamethason, chlooramfenicol en polymyxine B in het oog

Chlooramfenicol en polymyxine B zijn antibiotica. Ze bestrijden verschillende soorten bacteriën.

Dexamethason is een bijnierschorshormoon , ook wel corticosteroïd genoemd. Het vermindert ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk.

Artsen schrijven deze combinatie voor bij een ontstoken oog door infectie met een bacterie.

Wat doet dexamethason, chlooramfenicol en polymyxine B in het oog en waarbij gebruik ik het?

Ontstoken ogen door infectie

Oorzaak
Bacteriën kunnen een ontsteking van het oog veroorzaken. Vaak gaat het om het bindvlies van het oog. Dit is het slijmvlies op en rond het oog en aan de binnenkant van de oogleden.

Verschijnselen 
Meestal ziet u een dergelijke infectie aan een rood oog en wat pus dat vrijkomt. Bij het wakker worden merkt u dat de oogleden aan elkaar geplakt zitten. Soms heeft u ook last van een branderig gevoel.

Behandeling
Een lichte ontsteking van het oog door een bacterie-infectie gaat meestal binnen een tot twee weken vanzelf over. Haal regelmatig het pus uit uw ooghoeken weg met een nat watje met vers kraanwater.
Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft.
Als de klachten na 3 dagen nog hetzelfde zijn of als u er veel last van heeft, schrijven artsen soms een antibioticum voor om in het oog aan te brengen. Meestal zijn dat oogdruppels of oogzalf met alleen chlooramfenicol. Als u erg veel last heeft van jeuk en zwelling kan de arts oogdruppels voorschrijven die, behalve antibiotica, ook het bijnierschorshormoon dexamethason bevatten. Dexamethason remt de ontsteking.
In sommige gevallen schrijft de arts twee antibiotica voor in combinatie met dexamethason, zoals in deze oogdruppels. 

Werking en effect
Chlooramfenicol en polymyxine B bestrijden veel soorten bacteriën. Dexamethason remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk.
De werking begint meteen na aanbrengen. Na enkele dagen gebruik merkt u dat de klachten afnemen of verdwenen zijn.

Lees meer over ontstoken ogen door infectie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Geïrriteerd of branderig gevoel, direct na het indruppelen

 • Bittere smaak in de mond

  Als u na het druppelen de traankanaaltjes dicht drukt, heeft u hier minder kans op. Zie hiervoor de instructie onder 'Hoe gebruik ik dit medicijn'.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Mensen met een verhoogde oogboldruk (glaucoom): dit medicijn kan de oogboldruk verder verhogen.

  De kans hierop is groter als u dit medicijn langere tijd gebruikt. Neem meteen contact op met een arts of de spoedeisende hulp als u last krijgt van een te hoge oogboldruk. Dat kunt u merken aan: wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht of misselijkheid en braken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Schimmelinfectie in de ogen, door verstoring van het evenwicht van bacteriën

  De infectie is soms moeilijk op te merken, want de dexamethason in dit medicijn vermindert de roodheid, zwelling en jeuk, die meestal bij een ooginfectie optreden. Let daarom goed op andere verschijnselen die op een infectie kunnen wijzen, zoals pusvorming en blaasjes. Raadpleeg in dat geval uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, roodheid en huiduitslag rond uw oog. Ook kunt u het merken doordat de ontsteking niet overgaat. Zeer zelden ontstaat een ernstige overgevoeligheid met galbulten en huiduitslag op de rest van uw lichaam, zoals blaasjes of vlekkerige bobbeltjes. Waarschuw meteen een arts bij zwelling van mond, tong, keel en strottenhoofd.
   

  Raadpleeg uw arts of apotheker als uw klachten toenemen of als de ontsteking niet binnen enkele dagen overgaat. Mogelijk kunt u overstappen op een andere oogdruppel.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef dit door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last krijgen van dubbelzien en hangen van het bovenste ooglid

  Als u merkt dat u hier last van hebt, neem dan contact op met uw arts.

 • Bij mensen die een tekort hebben aan het enzym G6PD én die dit medicijn bovendien meerdere weken gebruiken: cataract (staar). U merkt dit aan wazig zien, of dubbel zien.

  Raadpleeg een arts als u dit merkt.
  Weet u dat u een G6PD-tekort heeft? Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet te lang krijgt of andere medicijnen met problemen bij G6PD niet meer krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik dexamethason, chlooramfenicol en polymyxine B in het oog gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft een wisselwerking met andere oogdruppels of oogzalven. Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en 3 minuten later de oogzalf of ooggel.

Gebruikt u meerdere soorten oogdruppels ? Wacht minstens 3 minuten tussen het indruppelen van verschillende oogdruppels. Druppel eerst de oogdruppel waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel ‘uittraant’.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

Probeert u zwanger te worden of bent u korter dan 6 maanden zwanger (eerste en tweede trimester)? 
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor de zwangerschap of voor het kind. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Er komt dan veel minder van dit medicijn in het bloed. Zie hiervoor de instructie bij ‘Hoe moet ik dit medicijn gebruiken’?

Bent u al langer dan 6 maanden zwanger (derde trimester)? 
Gebruik dit medicijn NIET tijdens het 3e trimester van de zwangerschap.
Ook bij gebruik van oogdruppels kan een kleine hoeveelheid van dit medicijn in u bloed terechtkomen. Via uw bloed kan dit medicijn bij uw kind terechtkomen. De kans is klein, maar er bestaat een risico op ernstige bijwerkingen bij het kind. Uw baby kan na de geboorte moeite hebben met ademen en een te lage lichaamstemperatuur krijgen.
Mogelijk kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk en kan dan bijwerkingen geven bij uw kind. Misschien kan uw arts u een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

U kunt ook tijdens de kuur de borstvoeding afkolven en weggooien. En tijdelijk kunstvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • U bewaart het flesje in de koelkast. Breng de druppels vóór gebruik op lichaamstemperatuur door het flesje enkele minuten in uw hand te houden of tussen uw handpalmen te wrijven. Het druppelen van koude oogdruppels in uw oog kan namelijk pijnlijk zijn.
 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een papieren handdoekje of keukenrol.
 • Verwijder eventuele schilfers en korsten van de oogleden met een watje met kraanwater.
 • Als u contactlenzen draagt: haal deze uit uw oog en houd ze uit gedurende de hele kuur. Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een ‘gootje’ ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan via het traankanaaltje in de neusholte weglopen. Dat kan een bittere smaak geven. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de binnenooghoek tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Dit is een houdertje waarmee u gemakkelijker in het oog kunt druppelen.

Bewaren
Bewaar de oogdruppels in de koelkast. Onaangebroken zijn de oogdruppels houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op de verpakking staat. Na openen zijn de oogdruppels beperkt houdbaar (1 maand). Gooi de inhoud na afloop van de kuur weg.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag, om een constant effect te verkrijgen.

Hoelang?

 • Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het soort en de ernst van de infectie. Meestal moet u met de oogdruppels doorgaan tot 2 dagen nadat de klachten helemaal verdwenen zijn. U mag de oogdruppels niet langer dan 2 weken gebruiken.
 • Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en moet voortzetten zolang uw arts het nodig vindt, ook al zijn de infectieverschijnselen al eerder verdwenen. Dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.
 • Merkt u echter na 3 dagen gebruik nog geen verbetering, of worden de klachten juist erger? Neem dan contact op met uw arts.
Terug naar overzicht