Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

degarelix

Degarelix zorgt voor minder testosteron in het bloed. Testosteron is een mannelijk geslachthormoon.

Artsen schrijven het voor bij prostaatkanker.

Wat doet degarelix en waarbij gebruik ik het?

Kanker

Kanker
Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten, waarbij lichaamscellen ongeremd groeien. Het gevolg zijn tumoren (gezwellen) of afwijkingen in bloed en lymfebanen. Het is een erge ziekte die dodelijk kan zijn als u er niets aan doet.

Dankzij nieuw onderzoek is tegenwoordig goede behandeling voor veel soorten kanker mogelijk. Bij snelle behandeling voorkomt u dat een kankergezwel doorgroeit in het omringende weefsel of dat het uitzaait. Bij uitzaaiingen ontstaat kanker op andere plaatsen in het lichaam.

Artsen schrijven degarelix voor bij prostaatkanker die gevoelig zijn voor testosteron.

Oorzaak
In elke cel zit DNA. DNA bevat de erfelijke eigenschappen van ons lichaam, zoals de bloedgroep en de kleur van de ogen. Door het DNA weten cellen wat ze moeten doen, bijvoorbeeld ook hoe snel ze zich moeten delen. Bij een celdeling ontstaan uit één cel twee dochtercellen, met exact hetzelfde DNA als de moedercel. Als het stukje DNA dat de celdeling bestuurt beschadigd raakt, kan de cel zich sneller gaan delen. De dochtercellen van elke cel bevatten dezelfde beschadiging in het DNA. Daardoor gaan ook deze cellen zich ongeremd delen, met kanker tot gevolg.

Hoe de beschadiging in het DNA ontstaat, is vaak onbekend. Het lijkt soms te komen door chemische stoffen, zoals teer in tabaksrook, of door asbest, alcohol, te veel of te vet voedsel, straling of door een erfelijke aanleg.

Verschijnselen
Kanker is een verraderlijke ziekte. Elke kankersoort veroorzaakt weer andere klachten. In het beginstadium zijn er vaak helemaal geen verschijnselen. Pas als een kankergezwel tegen zenuwen aandrukt, is pijn te voelen.

Sommige klachten komen bij vrijwel alle kankersoorten voor, zoals erge vermoeidheid, gebrek aan eetlust en sterke vermagering (bijvoorbeeld meer dan drie kilo per maand).

Bij prostaatkanker groeien de cellen in de prostaatklier ongeremd door DNA-beschadiging. Op deze plaats verhardt de prostaat. Door de tumor kan de prostaat groter zijn. De tumor kan de plasbuis dichtknijpen waardoor het plassen moeilijker gaat. Het mannelijk hormoon testosteron zorgt voor de groei van kankercellen. Testosteron wordt aangemaakt door de zaadballen.

Prostaatkanker komt voor bij mannen ouder dan 50 jaar.

Behandeling
Prostaatkanker wordt meestal behandeld met een operatie, bestraling en medicijnen tegen testosteron. Soms zijn ook chemotherapie (behandeling met medicijnen tegen kanker) nodig.

Alleen medicijnen tegen testosteron zijn meestal onvoldoende om de ziekte te laten verdwijnen. Ze remmen de groei van de tumor en verminderen de klachten. Een van de medicijnen tegen testosteron die uw arts kan voorschrijven is degarelix.

Werking
Degarelix vermindert de aanmaak van testosteron. Hierdoor remt de groei van de prostaatkankercellen.

Lees meer over kanker . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Opvliegers

  U herkent dit aan veel zweten, opeens een rood gezicht krijgen, opgejaagd gevoel of hartkloppingen.

 • Pijn op de prikplek met een rode huid. Zelden met zwelling, verharding of knobbels.

  Deze bijwerkingen ontstaan het vaakst als u dit medicijn voor het eerst gebruikt. Ze komen minder voor als u dit medicijn langer gebruikt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn, duizelig zijn, niet kunnen slapen, moeheid.

  Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt dan het best even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Blijft u last houden? Bespreek dit dan met uw arts.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en diarree. Zeer zelden verminderde eetlust, overgeven, buikpijn, droge mond of verstopping.

  Zorg dat u voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. Door een verminderde eetlust kunt u ook afvallen.

 • Bloedarmoede. U merkt dit aan snel moe voelen, een bleek gezicht, moeite met ademen en hartkloppingen.

 • Koorts, koude rillingen

  Deze verschijnselen ontstaan meestal paar uur na de injectie en gaat vanzelf weer weg.

 • Pijn in uw botten, gewrichten of spieren.

 • Seksuele problemen

  Seksuele problemen, zoals geen stijve penis kunnen krijgen bij seksuele opwinding (impotentie), vorming van (gevoelige) borsten of kleiner worden van testikels. Zeer zelden minder zin in seks, pijnlijke ballen, pijn in het bekken of niet klaar kunnen komen.

 • Huiduitslag

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hartkloppingen of een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of even flauwvallen. Dit is vooral belangrijk bij mensen met de hartritmestoornis verlengde QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft.

  Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

 • Te veel suiker in het bloed. 

  Dit kan ontstaan doordat de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt. U merkt dat doordat u meer dorst heeft, veel moet drinken en plassen. Waarschuw dan uw arts

 • Plasproblemen

  U kunt plasproblemen krijgen, zoals vaak en nodig moeten plassen, moeite met plassen of pijn bij het plassen, ’s nachts vaak moeten plassen of uw plas niet kunnen ophouden. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

 • Botontkalking, spierzwakte, spiertrekkingen

  Botontkalking betekent dat u minder kalk in uw botten heeft. Uw botten worden zwakker. Hierdoor breken uw botten sneller. Het is belangrijk om voldoende kalk en vitamine D binnen te krijgen. Kalk zit in melkproducten, zoals melk, kaas en yoghurt.

 • depressie

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk of galbulten.

  Raadpleeg dan uw arts.

  Verder kunt u flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel krijgen. U kunt hierbij erg benauwd worden. In zeer zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige huidaandoening met blaren op de huid. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerstehulpdienst.

  Als u overgevoelig bent voor degarelix mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik degarelix gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Niet van toepassing. Dit medicijn wordt gebruikt door mannen met prostaatkanker.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
U arts of verpleegkundige geeft de injectie vlak onder de huid van uw buik.

Wanneer?
U krijgt de eerste keer 2 injecties achter elkaar, daarna krijgt u elke maand 1 injectie.

Hoelang?
De behandeling gaat door zolang u het medicijn nodig heeft.

Terug naar overzicht