Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

DEET

DEET houdt insecten, zoals muggen, teken, stekende vliegen, bloedzuigers, vlooien en mijten, op een afstand.

Het is te gebruiken bij insecten die het op mensenbloed hebben gemunt.

 • Gewone muggen en de muggen die malaria of infecties met virussen, zoals gele koorts of dengue (knokkelkoorts), kunnen verspreiden.
 • Teken, de verspreiders van de ziekte van Lyme.
 • Andere insecten, zoals steekvliegen en bloedzuigers.

Wat doet DEET en waarbij gebruik ik het?

Malaria

Bij reizen naar of verblijf in de tropen moet u rekening houden met malaria. Malaria is een infectie met een parasiet. De parasiet wordt door de steek van een mug overgebracht. Een groot deel van deze muggen is besmet met de malariaparasiet. Via zijn speeksel kan de mug, bij een muggenbeet, de parasiet overbrengen op de mens.

De mug leeft alleen in bepaalde omstandigheden (vochtig en warm). Als u in de tropen verblijft, moet u rekening houden met malaria.

U merkt malaria aan een grieperig gevoel, gevolgd door koude rillingen en koortspieken.

Malaria voorkómen (profylaxe)
U kunt malaria voorkomen met een combinatie van malariatabletten en beschermende maatregelen tegen muggenbeten.

 • Draag na zonsondergang bedekkende kleding, dus een lange broek, lange mouwen en sokken en dichte schoenen.
 • Smeer op de onbedekte huid, zoals gezicht, handen en enkels, een insectenwerende lotion. Middelen die DEET bevatten, hebben het beste effect.
 • Slaap 's nachts onder een klamboe. Bij voorkeur één die is geïmpregneerd met een insectenwerend middel, zoals DEET.

Werking
Muggen kunnen de menselijk huid vinden door te ruiken. DEET verstoort het reukvermogen van muggen. Hierdoor kunnen ze huid niet goed vinden.

Effect
De insectenwerende werking van DEET duurt vijf tot acht uur en is afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte DEET, maar ook van de mate waarin u zweet, bij gebruik op de huid.

Kleine kinderen zijn extra gevoelig voor dit middel. Gebruik bij kinderen tot twee jaar alleen de sterktes van 300 mg per gram (30%) of minder.

Lees meer over malaria . “

Infecties met virussen

Sommige virusziekten worden overgedragen door muggen. Ze komen vooral in tropische landen voor.

Gele koorts voorkómen (profylaxe)
Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus en wordt door muggen op de mens overgedragen. Het heerst vooral in een aantal Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen (onder andere in Suriname).

De verschijnselen van gele koorts zijn koorts, geelzucht en bloedingen. Veertig procent van de mensen die de ziekte krijgt, overlijdt eraan. Alle reden daarom om deze ziekte te voorkomen. Dat kan door u te laten inenten. Bovendien is het verstandig u te beschermen tegen muggen. Deze muggen steken overdag. Zorg dus dat u ook overdag beschermd bent tegen muggen, bijvoorbeeld door u in te smeren met een muggenwerend middel, zoals DEET.

Dengue (knokkelkoorts) voorkómen (profylaxe)
Ook knokkelkoorts wordt veroorzaakt door een virus en overgedragen door muggen. Deze ziekte komt voor in veel tropische landen in verstedelijkte gebieden.

De verschijnselen zijn koorts, huiduitslag en hoofdpijn. Meestal gaat de ziekte na een paar dagen weer over, maar soms verloopt hij ernstiger.

Tegen knokkelkoorts bestaat geen vaccin. U kunt de ziekte alleen voorkomen door u te beschermen tegen muggen. Deze muggen steken overdag. Zorg dus dat u ook overdag beschermd bent tegen muggen door bedekkende kleding te dragen, dus een lange broek, lange mouwen en sokken en dichte schoenen en de onbedekte huid in te smeren met een muggenwerend middel, zoals DEET.

Werking
Muggen kunnen de menselijk huid vinden door te ruiken. DEET verstoort het reukvermogen van muggen. Hierdoor kunnen ze huid niet goed vinden.

Effect
De insectenwerende werking van DEET duurt vijf tot acht uur en is afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte DEET, maar ook van de mate waarin u zweet, bij gebruik op de huid.

Lees meer over infecties met virussen . “

Lymeziekte

Oorzaak
De oorzaak van de ziekte van Lyme is de beet van een teek die is geïnfecteerd met een bacterie. De teek komt vooral voor in bossen, struiken en in de duinen. De teek kan zich vastbijten in de huid van de mens. Als de teek is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie, kan de ziekte door de beet worden overgedragen op de mens.

Verschijnselen
Een besmetting met de ziekte van Lyme merkt u aan een ronde, zich uitbreidende, rode ring rond de plaats van de tekenbeet. Uw arts zal u dan een antibioticumkuur voorschrijven. Als de ziekte niet op tijd is behandeld, kan de infectie zich uitbreiden naar de gewrichten en het zenuwstelsel. Ook dan is een antibioticumkuur nodig om de ziekte tot staan te brengen.

Tekenbeet voorkómen (profylaxe)
U kunt een tekenbeet voorkomen door in de natuur lange broeken te dragen en die in de sokken te stoppen en de armen en het bovenlijf ook zo veel mogelijk te bedekken met strakke kleding. Teken kunnen echter makkelijk via kleine openingen de blote huid bereiken. Ook kunt u een insectenwerend middel gebruiken, zoals DEET.

Werking
Teken kunnen de menselijk huid vinden door te ruiken. DEET verstoort het reukvermogen van teken. Hierdoor kunnen ze huid niet goed vinden.

Effect
De insectenwerende werking van DEET duurt ongeveer 1 tot 2 uur en is afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte DEET, maar ook van de mate waarin u zweet, bij gebruik op de huid.

Lees meer over lymeziekte . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Zorg dat u dit middel niet binnenkrijgt of in aanraking laat komen met de ogen of beschadigde huid.

U kunt de kans op bijwerkingen verkleinen door het middel met water en zeep af te wassen als u enige tijd in een ruimte verblijft zonder insecten te weren.

De belangrijkste bijwerkingen op de huid is irritatie, vooral als u het middel aanbrengt op een beschadigde huid of op de dunne huid van huidplooien.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit middel op. Dit merkt u aan blaren, roodheid, jeuk en galbulten.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor DEET. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik DEET gebruiken met andere medicijnen?

Mogelijk vermindert DEET de werking van zonnebrandcrèmes als u ze op dezelfde plaatsen aanbrengt.

 • Wanneer u in een gebied bent waar muggen ziektes kunnen veroorzaken, is het belangrijk uzelf te beschermen met een middel met DEET. Bescherm u dan extra tegen de zon door bijvoorbeeld de schaduw op te zoeken en beschermende kleding te dragen.
 • Smeer eerst de zonnebrandcrème, en wacht 30 minuten met het opbrengen van de DEET.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel zo min mogelijk tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap en als men zwanger probeert te worden. Gebruik daarvoor in de plaats een klamboe en draag bedekkende kleding. Mocht er veel risico zijn op malaria, zorg er dan voor dat u alleen de onbedekte huiddelen insmeert.

Bij gebruik tijdens de zwangerschap wordt in het algemeen een lagere sterkte geadviseerd (20-30%).

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

Mocht er veel risico zijn op malaria, zorg er dan voor dat u alleen de onbedekte huiddelen insmeert. Bij gebruik tijdens het geven van borstvoeding wordt in het algemeen een lagere sterkte geadviseerd (maximaal 30%).

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

Huid van onbedekte lichaamsdelen

 • Breng net genoeg aan om de huid te bedekken.
 • Alleen aanbrengen op een gezonde huid. Breng het NIET aan op reeds geïrriteerde huid, huidplooien, slijmvliezen of rond het oog. Het kan daar te veel irritatie geven.
 • Gebruik dit middel alleen voor de blote huid en breng het dus niet aan onder de kleding.
 • DEET kan kunststofvoorwerpen licht beschadigen, zoals brilmonturen, horlogeglazen en synthetische weefsels. Breng het middel niet op deze voorwerpen aan. Doe het flesje goed dicht, zodat de vloeistof er niet uit kan lopen.

Gebruik op klamboe en kleding

 • Met de spray of lotion kunt u een klamboe of kledingstukken sprayen of besprenkelen.
 • Was de kleding uit als de DEET niet meer nodig is. Hiermee voorkomt u onnodig contact met DEET.

Speciale maatregelen bij de spray

 • Gebruik de spray NIET in de buurt van open vuur, zoals een brandende sigaret. Het oplosmiddel in de spray is brandbaar.
 • Gebruik de spray NIET rechtstreeks op het gezicht. U kunt het product dan inademen en het kan in de ogen en mond komen. Als u uw gezicht wilt behandelen, spray dan eerst op uw handen en wrijf daarmee uw gezicht in.
 • Gebruik de spray bij voorkeur in de buitenlucht, zodat u het niet inademt.

Gebruik bij kinderen
Kinderen zijn extra gevoelig voor dit middel. Hieronder staat hoeveel DEET u bij kinderen kunt gebruiken. Deze hoeveelheden zijn voor gebruik van DEET in Nederland:

 • Gebruik DEET niet bij kinderen die jonger zijn dan 2 jaar
 • Gebruik bij kinderen van 2 tot 13 jaar alleen de sterktes van 200 mg per gram (20%) of minder
 • Gebruik bij kinderen vanaf 13 jaar alleen de sterktes van 400 mg per gram (40%) of minder
 • Breng DEET bij kleine kinderen NIET aan rond de mond of op de handen. Het kind kan het dan binnenkrijgen als het de vingers in de mond steekt.

Gaat u naar een land waar malaria of andere ziektes door insecten veel voorkomen? Dan mogen kinderen meer DEET gebruiken. Het is dan namelijk erg belangrijk dat zij goed beschermd zijn tegen de insecten. Gebruik van DEET 20% of 30% is dan veilig, ook bij kinderen jonger dan 2 jaar.

Wanneer?
Hoe vaak u dit middel aan moet brengen, hangt af van de sterkte die u gebruikt en in welk land u bent. Bij muggen in Nederland werkt DEET namelijk langer dan bij tropische muggen. Ook is het in landen waar malaria of andere ziektes door insecten veel voorkomen, belangrijker dat u goed beschermd bent tegen de insecten.
– Gebruik in Nederland DEET 20% niet vaker dan 2x per dag, en DEET 30%-50% niet vaker dan 1x per dag
– Gebruik in het buitenland DEET 20% niet vaker dan 5x per 24 uur, DEET 30% niet vaker dan 4x per 24 uur, DEET 40% niet vaker dan 3x per 24 uur, en 50% niet vaker dan 2x per 24 uur.

Hoe lang?
Dit middel is alleen bedoeld voor incidenteel gebruik. Mensen die dit middel jaar in jaar uit dagelijks gebruiken, hebben kans dat te veel in het lichaam komt en daar schade aanbrengt.

Terug naar overzicht