Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > artisjokblad, boldoblad, mariadistel en paardenbloem

Inhoud

artisjokblad, boldoblad, mariadistel en paardenbloem

Dit middel is een kruidenmiddel en heeft extracten van artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel.

Het wordt gebruikt bij maagklachten als brandend maagzuur en misselijk zijn, opgeblazen gevoel en winderigheid door gasophoping in het maagdarmkanaal. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat dit kruidenmiddel werkt bij maagdarmklachten.

Wat doet artisjokblad, boldoblad, mariadistel en paardenbloem en waarbij gebruik ik het?

Maagklachten

Verschijnselen 
Bij maagklachten kunt u last hebben van brandend maagzuur en misselijk zijn. 

Brandend maagzuur of zuurbranden merkt u aan een zeurderige of scherpe pijn. Deze pijn voelt u vooral vlak na het eten, omdat dan de aanmaak van maagzuur het grootst is. Maagzuur is een vloeistof in de maag die nodig is om voedsel te verteren. Bij te veel maagzuur of bij wondjes op het maagslijmvlies, kunt u last krijgen van dit zuur.

Ook kunt u misselijk zijn. Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, meestal gaat het om een combinatie van factoren. Eetgewoonten (te veel, te vet, te snel), te veel gebruik van koffie, alcohol of sigaretten en stress kunnen een rol spelen.

Behandeling 
Soms helpt het als u uw eetgewoonten verandert. Neem bijvoorbeeld 3 tot 6 kleine maaltijden op een dag, in plaats van 1 of 2 grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken, kunnen maagklachten minder worden.

Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of het kruidenmiddel met artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel de klachten vermindert.

Het kruidenmiddel met artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel kan worden gebruikt bij maagklachten als brandend maagzuur en misselijk zijn. Hoe het precies werkt is niet bekend.
 

Lees meer over maagklachten . “

Opgeblazen gevoel

Verschijnselen 
Bij een opgeblazen gevoel heeft u het gevoel alsof de buik is opgezet. Vaak is de buik ook echt wat opgezet. U heeft een vol gevoel, soms bent u misselijk. Ook kunt u wat pijn hebben in de bovenbuik. 

Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, meestal gaat het om een combinatie van factoren. Eetgewoonten (te veel, te vet, te snel), te veel gebruik van koffie, alcohol of sigaretten en stress kunnen een rol spelen. Ook medicijnen kunnen maagklachten veroorzaken. 

Een opgeblazen gevoel met misselijkheid kan ontstaan als de bewegingen van de maag en darmen stilliggen. Hierdoor blijft het voedsel in de maag en komt het niet of te langzaam in de darmen terecht.

Behandeling 
Door u aan de adviezen hieronder te houden kunt u een opgeblazen gevoel proberen te voorkomen.

 • Eet niet te veel
 • Vermijd voedingsmiddelen en dranken waar u meestal last van krijgt, zoals koolzuurhoudende drank, koffie, alcohol, gekruid eten
 • Stop met roken
 • Vermijd pijnstillers die maagklachten kunnen veroorzaken. Paracetamol is wel veilig voor de maag.
 • Vermijd stress
 • Beweeg regelmatig

Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of het kruidenmiddel met artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel de klachten vermindert.

Het kruidenmiddel met artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel kan worden gebruikt bij maagdarmklachten als een opgeblazen gevoel. Hoe het precies werkt is niet bekend.
 

Lees meer over opgeblazen gevoel . “

Gasophoping in maagdarmkanaal

Verschijnselen 
Bij gasophoping in het maagdarmkanaal kunt u last hebben van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Soms bent u hierbij ook misselijk. 

Door het inslikken van lucht, door verkeerde eetgewoontes of door spanningen, kan zich lucht of gas ophopen in het maagdarmkanaal. Vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Ook alcohol en roken kunnen soms gasophoping geven.

Behandeling 
De klachten kunnen minder worden door regelmatig en gezond te eten, voldoende te drinken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en stress te voorkomen.

Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of het kruidenmiddel met artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel de klachten vermindert.

Het kruidenmiddel met artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel kan worden gebruikt bij maagdarmklachten als winderigheid. Hoe het precies werkt is niet bekend.
 

Lees meer over gasophoping in maagdarmkanaal . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit komt bijna nooit voor. In het algemeen wordt dit kruidenmiddel goed verdragen.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijk zijn, diarree, winderigheid, opgeblazen gevoel.

 • Honger en meer eetlust.

 • Zwak gevoel.

 • Overgevoeligheid van de huid voor dit kruidenmiddel. Raadpleeg dan uw arts.

  • Als u overgevoelig bent voor dit kruidenmiddel, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Let er vooral ook zelf op als u medicijnen zonder recept koopt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik artisjokblad, boldoblad, mariadistel en paardenbloem gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit kruidenmiddel beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit kruidenmiddel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit kruidenmiddel beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit kruidenmiddel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Neem de tablet zonder te kauwen in met een glas water.

Wanneer?
Neem van dit kruidenmiddel 2 keer per dag 1 tablet

Hoe lang?
Heeft u na 2 weken nog steeds klachten of worden de klachten erger? Raadpleeg dan uw arts.

Terug naar overzicht