Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > tetracycline voor in de mond

Inhoud

tetracycline voor in de mond

Tetracycline is een antibioticum. Het remt de groei van veel soorten bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij aften.

Wat doet tetracycline voor in de mond en waarbij gebruik ik het?

Infecties in de mond

Verschijnselen
Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes in de mond. Het zijn witte plekjes met een rode rand. Ze zitten vooral aan de binnenkant van de lippen, van de wangen of onder de tong. Ze veroorzaken een stekende pijn, vooral bij het eten, tandenpoetsen of bij aanraking met de tong.

Oorzaak
De oorzaak is onbekend. Een aft kan soms beginnen met een kleine beschadiging. Bijvoorbeeld door tandenpoetsen of bijten op de wang. Mogelijk zorgen bacteriën in de mond ervoor dat zich hieruit een aft ontwikkelt.
Sommige mensen hebben vooral last van aften bij stress of door slaaptekort. Sommige mensen zien een verband met allergie voor bestanddelen uit voedingsmiddelen. Ook kunnen sommige medicijnen aften als bijwerking geven. Bijvoorbeeld bètablokkers en nsaid-pijnstillers.

Behandeling
Aften genezen vanzelf binnen 7 tot 14 dagen. Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken. Of u kunt de aften aanstippen met lidocaïne-aanstipvloeistof. Dit kan nuttig zijn als u tijdens het eten pijn heeft. Deze pijnstillende vloeistof is  in de apotheek te verkrijgen. Verder is ook een ontsmettende spoelvloeistof met chloorhexidine zonder recept verkrijgbaar. Dit kan soms helpen als een infectie met een bacterie een rol speelt.  

Als u veel of vaak aften heeft, kan uw arts proberen of medicijnen helpen. Bijvoorbeeld tetracycline-mondspoeling. Alleen volwassenen en kinderen ouder dan 8 jaar mogen dit medicijn gebruiken. Bij jongere kinderen kan tetracycline de botten en gebit aantasten.

Werking
Bacteriën die in de mond zitten, kunnen de aften verergeren. Tetracycline remt de groei van de bacteriën en vermindert ontstekingsverschijnselen. Hierdoor kunnen de aften sneller genezen.

Tetracycline voor in de mond wordt gebruikt bij mensen die veel of hardnekkige aften hebben of mensen die vaak een uitbarsting met aften hebben. Meestal verminderen de klachten binnen 5 dagen.

Lees meer over infecties in de mond . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Een schimmelinfectie in de mond. Dit merkt u aan een witte aanslag in de mond of op de tong. Soms is de tong of mond pijnlijk.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Tetracycline kan uw tanden geel kleuren. Ook kunnen uw tanden oplichten door een bepaald soort UV-licht dat wel eens in disco's wordt gebruikt.

  Deze verkleuring verdwijnt weer als u gestopt bent met de tetracycline-mondspoeling.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij kinderen: verkleuring van gebit of groeiremming.

  Als de mondspoeling per ongeluk wordt ingeslikt, kan het worden opgenomen in groeiende botten, tanden en kiezen. Dit kan voor kinderen in de groei schadelijke gevolgen hebben. Kinderen tot 8 jaar mogen het daarom niet gebruiken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik tetracycline voor in de mond gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Als u de tetracycline-mondspoeling per ongeluk doorslikt zijn er wel wisselwerkingen met andere medicijnen. Zorg dus dat u het niet doorslikt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET vanaf week 16 van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de groei van de botten en de ontwikkeling van de tanden van de baby.

Over het gebruik van dit medicijn aan het begin van de zwangerschap (tot en met week 15) is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Bij een kuur van maximaal 7 dagen kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Er komt dan maar een klein beetje in de moedermelk terecht. Deze hoeveelheid is niet schadelijk voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Schud de fles voor gebruik goed om.
 • Meet 5 ml af met de bijgeleverde maatlepel of maatbeker. Houd de vloeistof gedurende 5 minuten in uw mond bij de plekken met aften. Spuug daarna uit. Slik de mondspoeling niet door. Blijkt u 5 minuten niet vol te kunnen houden of slikt u de mondspoeling wel per ongeluk door? Spoel dan iets minder lang dan 5 minuten, zo lang als u het kunt volhouden. Spoel uw mond 5 keer per dag met de mondspoeling.
 • Voor een beter contact van de mondspoeling met het slijmvlies van uw mond kunt u ook een gaasje gebruiken. Drenk dit gaasje in de mondspoeling en leg het gedurende 10 tot 20 minuten op de aften. Doe dit 5 keer per dag.
 • Na gebruik van de mondspoeling mag u gedurende een half uur lang niet eten, drinken of uw tanden poetsen.

Tetracycline kan gele vlekken geven op kleding en beddengoed. Was de vlekken direct uit in de wasmachine.

Wanneer?
Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag. Dan heeft het medicijn een constant effect.

Hoelang?
Uw arts bepaalt hoelang u dit medicijn moet gebruiken. Een behandeling duurt meestal 5 tot 7 dagen. Als dit medicijn niet werkt of als de aften zich uitbreiden, moet u weer contact opnemen met de arts.

Terug naar overzicht