Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

dextromethorfan

Dextromethorfan is een hoestmiddel. Het vermindert de neiging om te hoesten.

Dextromethorfan wordt gebruikt bij prikkelhoest, ook wel kriebelhoest genoemd.

Wat doet dextromethorfan en waarbij gebruik ik het?

Hoest

Prikkelhoest is een reflex op irritatie in keel en longen. Vaak is dit noodzakelijk, omdat er bijvoorbeeld slijm in de luchtwegen zit, maar soms is het een overreactie die de keel alleen verder irriteert.

Behandeling
Als u gebruik wilt maken van een hoestprikkeldempend middel, dan is noscapine eerste keus. Noscapine heeft het de kleinste kans op bijwerkingen. Als noscapine niet goed genoeg werkt, kunt u ook dextromethorfan gebruiken.

Gebruik dit medicijn niet als u veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken.

Effect
De neiging tot hoesten zal binnen 15 tot 30 minuten na inname van dit medicijn afnemen. Dit effect houdt 3 tot 6 uur aan. De capsules met vertraagde afgifte (‘retardcapsules`) werken langer, namelijk 8 uur.

Mocht u geen effect merken, raadpleeg dan uw arts. De kriebel heeft dan misschien een andere oorzaak.

Lees meer over hoest . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Slaperigheid, verwardheid en duizeligheid gedurende de eerste dagen van gebruik

  Heeft u hier last van? Pas dan op met activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden. Rijd geen auto zolang deze bijwerkingen voortduren. Gebruikt u dextromethorfan langer? Meestal went uw lichaam dan aan dit medicijn. U kunt dan na een paar dagen veilig autorijden. Kijk altijd eerst hoe u op dit medicijn reageert.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid

  U heeft hier minder last van als u het medicijn met wat voedsel inneemt. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor dit medicijn en kunnen gaan braken of verstopping krijgen.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag.

  Neem contact op met uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Psychische klachten, zoals verstrooidheid en opwinding. Deze klachten treden vaker op bij hogere dosering en bij mensen die er gevoelig voor zijn, zoals kinderen.

 • Mensen met astma en andere langdurige benauwdheidsklachten kunnen meer klachten krijgen

  Dat komt omdat dit medicijn de neiging tot hoesten vermindert. Hierdoor raakt u lastiger opgehoopt slijm in de longen kwijt. Gebruik het daarom bij voorkeur niet. Heeft u last heeft van ernstige benauwdheidsklachten? Overleg dan met uw arts voordat u dit medicijn gebruikt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik dextromethorfan gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden zijn de volgende.

 • Medicijnen tegen depressie van het MAO-remmer-type, zoals moclobemide, fenelzine, rasagiline, selegeline of tranylcypromine. Door de combinatie kunnen ernstige bijwerkingen optreden. U mag dit medicijn tegen hoest niet gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker over een alternatief. Ook na stoppen met dextromethorfan duurt het één dag voordat u deze medicijnen kan gebruiken.
 • De medicijnen tegen depressiviteit paroxetine of fluoxetine. Door de combinatie kunnen ernstige bijwerkingen optreden. U mag dit medicijn tegen hoest niet gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker over een alternatief. Ook na stoppen met dextromethorfan duurt het één dag voordat u deze medicijnen kunt gebruiken.
 • Dacomitinib, een medicijn tegen longkanker. Dit medicijn kan de bijwerkingen van dextromethorfan sterker maken. U mag dextromethorfan niet gebruiken.

Het is niet zinvol dextromethorfan te gebruiken als u ook een hoestmiddel gebruikt dat het ophoesten vergemakkelijkt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid, duizeligheid en verwardheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor.

Voor meer algemene informatie kunt het thema ‘Medicijnen in het verkeer‘ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alles eten en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
In de normale dosering kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Dextromethorfan wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk. Dit is niet schadelijk voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Capsules met vertraagde afgifte (‘retard’): innemen met een half glas water. De capsules zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze langer werken.
 • Drank: gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid het meegeleverde maatbekertje of doseerlepel.

Wanneer?
Gebruik dit medcijn als u last heeft van kriebelhoest of als u er last van denkt te krijgen, bijvoorbeeld voor u gaat slapen, als u vooral ’s nachts moet hoesten. Neem het dan 1 uur voor u gaat slapen in.

Hoe lang?

 • Meestal is het gebruik van dit medicijn maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Een normale kriebelhoest hoort binnen 3 weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.
 • Gebruik dit medicijn alleen gedurende enkele dagen en alleen volgens de dosering in de bijsluiter. Als u het langer of in hogere dosering gebruikt, heeft u kans afhankelijk te worden van dit medicijn. U kunt dan moeilijker stoppen.
Terug naar overzicht