Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

ambrisentan

Ambrisentan behoort tot de endotheline-blokkers. Deze verwijden de bloedvaten, met name in de longen.

Artsen schrijven het voor bij pulmonale arteriële hypertensie.

Wat doet ambrisentan en waarbij gebruik ik het?

Pulmonale arteriële hypertensie

Bij pulmonale arteriële hypertensie is er sprake van een abnormaal hoge bloeddruk in de longvaten. Dit is slecht voor de werking van het hart. Het bloed wordt niet meer goed rondgepompt. U krijgt daardoor last van kortademigheid, u bent sneller moe en kunt last krijgen van pijn op de borst, flauwvallen en vocht in de benen.

Oorzaken
Pulmonale arteriële hypertensie kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van een andere aandoening. Bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking of sclerodermie (huidontstekingen die die littekenweefsel achterlaten.

Ook de onderliggende weefsels kunnen ontsteken, zoals de organen, bijvoorbeeld de bloedvaten, nieren, darmen en longen. Als deze verharding in het hartweefsel optreedt, zal het hart niet meer goed kunnen samentrekken. Hierdoor kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt en ontstaat hartfalen.

Werking
Endotheline-blokkers, zoals ambrisentan, gaan de werking van het hormoon endotheline tegen. Dit hormoon zorgt voor vernauwing van de bloedvaten en bevordert ontstekingen.

Endotheline-blokkers verwijden de bloedvaten, met name de bloedvaten in de longen. Dit verlaagt de bloeddruk in de vaten van de longen. Door deze effecten hoeft het hart minder druk op het bloed uit te oefenen dat naar de longen stroomt. Het hart hoeft dan minder hard te werken.

Ook gaan endotheline-blokkers ontstekingen tegen. Door deze effecten verminderen de verschijnselen van pulmonale arteriële hypertensie.

Behandeling
Pulmonale arteriële hypertensie is een ernstige ziekte. Vroeger was er geen behandeling mogelijk en was een longtransplantatie het enige redmiddel. Nu zijn er verschillende medicijnen, waaronder bosentan en ambrisentan.

De behandeling is nog niet genezend, maar er is de laatste jaren wel vooruitgang geboekt door verbetering van klachten en kwaliteit van leven.

Lees meer over pulmonale arteriële hypertensie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn of migraine

  Deze bijwerking is het gevolg van het wijder worden van de bloedvaten. Dit verdwijnt meestal na enkele weken. Als u er hierna nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.

 • Vasthouden van vocht en dikke enkels. Mensen die hier al last van hebben zijn hier extra gevoelig voor. Bij mensen met hartfalen kunnen de klachten verergeren.

  Overleg daarom met uw arts als u voor gebruik al vocht vasthoudt.

 • Bloedarmoede. U merkt dat onder andere aan een extreme vermoeidheid, een bleke huid en slijmvliezen.

  Raadpleeg dan uw arts. Uw arts zal uw bloed regelmatig hierop controleren.

 • Hartkloppingen, een snelle hartslag en pijn op de borst

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Verstopte neus, loopneus, en zelden voorhoofdsholte-ontsteking, keelontsteking, bloedneus of benauwdheid

 • Blozen en warmtegevoel

  Dit is het gevolg van het wijder worden van de bloedvaten. Dit verdwijnt meestal na enkele weken. Als u er hierna nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.

 • Maagdarmklachten: buikpijn, verstopping, diarree of misselijkheid

  Raadpleeg uw arts als u hier na een paar dagen nog altijd last van heeft.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.
  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.
   

  In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor ambrisentan. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

 • Wazig zien en een verminderd zicht

 • Duizeligheid en flauwvallen, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel

  Dit gaat over in algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het medicijn (binnen enkele dagen tot weken). Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt het beste even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.
   

  Uw arts zal uw bloed regelmatig hierop controleren.

 • Slechter worden van de longen. Raadpleeg uw arts als uw benauwdheidsklachten toenemen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik ambrisentan gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, is de volgende.

 • Ciclosporine, een afweer-onderdrukkend medicijn. Ciclosporine versterkt de werking en bijwerkingen van ambrisentan. Deze medicijnen mag u meestal niet samen gebruiken. Overleg met uw arts. Indien u deze medicijnen toch samen moet gebruiken, zal de arts de dosering van beide medicijnen bijstellen en de lever extra goed controleren.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Duizeligheid, een zwak gevoel en vermoeidheid komen soms voor bij dit medicijn. Neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U mag dit medicijn NIET gebruiken tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Dit middel is schadelijk voor de ongeboren baby. Vrouwen moeten voor gebruik zeker weten dat ze niet zwanger zijn. Bent u een vrouw in de vruchtbare leeftijd? Dan gelden er bepaalde regels, voordat u dit medicijn mag innemen.

 • De arts vertelt u over de risico's van het medicijn voor de ongeboren baby.
 • De arts zal voor u begint met de behandeling, een zwangerschapstest bij u uitvoeren.
 • De arts zal vervolgens tijdens de behandeling elke maand een zwangerschapstest bij u uitvoeren.
 • Denkt u dat u toch zwanger bent of bent geworden? Stop dan meteen met het gebruik van ambrisentan. Neem direct contact op met uw arts.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
De tablet innemen met een half glas water en de tablet het liefst heel doorslikken.

Wanneer?
Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, bijvoorbeeld bij het ontbijt, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet blijven gebruiken. Meestal is het nodig het 2 tot 3 maanden te gebruiken voor het effect merkbaar wordt.

Terug naar overzicht