Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Inhoud

actieve kool

Actieve kool bestaat uit verkoold materiaal van planten dat makkelijk stoffen aan zich bindt en zo onschadelijk kan maken.

Het kan worden gebruikt bij vergiftigingen en bij bepaalde vormen van jeuk. Soms wordt het ook gebruikt bij diarree, maar dit wordt niet aanbevolen.

Wat doet actieve kool en waarbij gebruik ik het?

Vergiftiging

Actieve kool kan bij verschillende soorten vergiftigingen helpen. Het kan schadelijke stoffen aan zich binden. De schadelijke stoffen verlaten dan met de actieve kool via de ontlasting het lichaam en er komt minder van de schadelijke stof in het bloed.

Meestal wordt bij vergiftigingen de actieve kool in drankvorm gebruikt, omdat die effectiever bij vergiftigingen is dan de capsules en tabletten. Het is het beste om de actieve kool in te nemen binnen een uur na de inname van de schadelijke stof.

Behandeling
Actieve kool kan bepaalde stoffen binden en ze zo onschadelijk maken. Dit kan echter niet met alle stoffen. Gebruik het NIET bij vergiftigingen met bijvoorbeeld agressieve schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen. Het helpt daar namelijk niet tegen, maar maakt het voor de artsen wel moeilijker de vergiftiging te behandelen.

Bovendien
Waarschuw bij vergiftigingen altijd een arts of ga snel naar het ziekenhuis. Meld hierbij welke verschijnselen optreden. Neem de verpakking van het product mee of de plant waarvan is gegeten.

Lees meer over vergiftiging . “

Jeuk

Jeuk kan onder andere veroorzaakt worden door bepaalde leveraandoeningen of nierproblemen. Hierbij hopen stoffen in het lichaam op die jeuk kunnen veroorzaken.

Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven.

Effect
Actieve kool kan jeuk bij deze aandoeningen voorkomen door de stoffen die de jeuk veroorzaken weg te vangen. Het geneest de oorzaak van de jeuk echter niet.

Lees meer over jeuk . “

Diarree

Effect actieve kool 
Actieve kool wordt weleens gebruikt bij diarree. Er is echter geen gunstig effect van actieve kool bij diarree aangetoond.

Behandeling diarree
Meestal is het bij diarree voldoende om het vochtverlies tegen te gaan door voldoende te drinken. ORS is daarbij een goed hulpmiddel, vooral bij kinderen, omdat het ook het verlies aan zouten tegengaat.

In een enkel geval is het mogelijk de diarree te stoppen met het medicijn loperamide. Bedenk echter dat diarree meestal als doel heeft om schadelijke stoffen af te voeren.

Als u bloed en slijm ziet in de ontlasting en koorts heeft, moet u uw arts raadplegen. Dit kan wijzen op dysenterie, een darminfectie, waartegen de arts een antibioticum moet voorschrijven.

Lees meer over diarree . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Zwarte ontlasting, door menging met de zwarte kool.

  Dit is een onschuldig verschijnsel.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Bij inname van grote hoeveelheden, zoals gebruikt bij vergiftigingen: braken, buikpijn, misselijkheid en diarree

 • Bij inname van grote hoeveelheden, zoals gebruikt bij vergiftigingen: verstopping (obstipatie)

  Dit verdwijnt weer vanzelf. Een enkele keer schrijft de arts een laxeermiddel tegelijk met kool voor.

Bij gebruik langer dan enkele dagen tot weken

 • Tekort aan vitamines en enzymen

  Deze binden zich, net als gifstoffen, ook aan de actieve kool. Hierdoor krijgt u een tekort aan waardevolle stoffen uit de voeding, zoals vitamines en enzymen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik actieve kool gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De anticonceptiepil. Raadpleeg de bijsluiter van de anticonceptiepil en volg de instructie voor ‘diarree’. Raadpleeg bij vragen uw apotheker.

Twijfelt u of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden? 
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit medicijn. Als u echter door diarree veel vocht verliest, is alcohol niet verstandig. U kunt beter veel water of thee drinken.

alles eten?
U kunt normaal blijven eten of drinken.

Ook bij diarree kunt u alles eten waar u trek in heeft en wat u kunt verdragen. Als u last heeft van buikkramp kunt u het beste kleine porties eten.

Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij diarree.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Capsules of tabletten: heel doorslikken met 2 tot 3 glazen water.
 • Korrels voor drank: voeg aan de korrels water toe en roer goed om. Drink meteen op. Bij een ernstige vergiftiging brengt de arts de drank via een sonde in de maag.

Wanneer?

 • Vergiftiging: de actieve kool moet u in één keer zo snel mogelijk innemen. De arts kan adviseren dit elk uur te herhalen.
 • Diarree en jeuk: verdeel de innames over de dag.

Hoe lang?

 • Vergiftigingen: uw arts geeft aan hoe lang u door moet gaan. Het is afhankelijk van de hoeveelheid en eigenschappen van het gif.
 • Jeuk: de behandeling is meestal langdurig, afhankelijk van de aandoening die de jeuk veroorzaakt.
 • Diarree: gebruik dit medicijn niet langer dan enkele dagen. Immers, niet alleen schadelijke stoffen verlaten met het actieve kool het lichaam, maar ook nuttige stoffen, zoals vitamines en enzymen.

Raadpleeg uw arts als de diarree lang aanhoudt:

 • bij kinderen onder de 2 jaar en bij ouderen boven de 70 jaar als de waterdunne diarree meer dan 1 dag aanhoudt;
 • bij kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen tot 70 jaar na 3 dagen.
Terug naar overzicht