Medische Encyclopedie – Maelson apotheek – Hoorn

Maelson apotheek

Maelsonstraat 3 1624 NP Hoorn Tel:(0229) 208001

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > aciclovir met hydrocortison

Inhoud

aciclovir met hydrocortison

Aciclovir is een virusremmer en hydrocortison is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Het remt ontstekingen en vermindert schilfering, jeuk en zwellingen.

Het is te gebruiken bij een koortslip.

Wat doet aciclovir met hydrocortison en waarbij gebruik ik het?

Koortslip

Verschijnselen
Een koortslip begint met een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen. Daarna ontstaan pijnlijke blaasjes, die na een paar dagen overgaan in met korstjes bedekte zweertjes. Dit heet ook wel een koortslip of koortsuitslag. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes-simplexvirus.

Besmettelijkheid
Een koortslip is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Na de eerste infectie blijft het virus levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een gezichtszenuw en komt tevoorschijn als uw weerstand wat lager is. Hier is weinig aan te doen. U kunt een koortslip proberen te voorkomen door de lippen vet te houden. Ook kunt u in de zon een lippenbalsem met UV-filter gebruiken.

Het virus is alleen besmettelijk als u een koortslip heeft. Dat is vanaf de eerste tinteling totdat de zweertjes verdwenen zijn. U kunt anderen met het virus besmetten door aanraking van de plek, bijvoorbeeld door zoenen of knuffelen, maar ook door bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik van handdoeken of bestek.

Bij volwassenen is een herpesinfectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.

Behandeling
Een koortslip gaat vanzelf weer over binnen 10 dagen. U kunt de plekken verzachten met zinksulfaat- of zinkoxide-crème. Het effect van de crème met aciclovir en hydrocortison is weinig tot afwezig. Wel schrijven artsen tabletten met aciclovir voor aan mensen die heel veel klachten hebben of die meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgen.

Werking
Aciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt. Hydrocortison remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. Met de aciclovir en hydrocortison-crème kunt u proberen de koortslip iets sneller te laten overgaan. De crème werkt niet bij iedereen. Het voorkomt ook niet dat de koortslip later weer terugkeert. Aciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

Effect
Aciclovir en hydrocortison begint meteen te werken. Hoe eerder u ermee begint, hoe beter het werkt. Maar houd er rekening mee dat de crème maar bij een deel van de mensen werkt. Bij een groot deel van de mensen is de crème niet of nauwelijks effectief. Dat komt doordat aciclovir de plek waar het virus zit, niet goed bereikt.

Lees meer over koortslip . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Droge huid of schilfering van de huid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Een branderig of stekend gevoel op plekken waar u de crème heeft gesmeerd. De behandelde plek kan ook jeuken.

  Neem contact op met uw art als na een paar dagen gebruik de verschijnselen niet minder worden, maar juist erger worden.

 • Een rode huid of veranderingen van de huidkleur.

 • Heeft u glaucoom (hogere druk in uw oogbol)? Dit medicijn kan de druk van uw oogbol verder verhogen. Waarschuw uw arts als u wazig ziet, minder goed ziet of als u hevige pijn achter uw oog heeft die niet binnen een paar uren wegtrekt.

  Glaucoom komt meestal alleen voor als u dit medicijn jarenlang gebruikt of in een te hoge dosering. U gebruikt dit medicijn alleen 5 dagen, daarom is de kans op glaucoom klein.

  De kans dat u hier last van krijgt, is groter als er wat van dit medicijn direct in uw ogen komt. Zorg daarom dat dit medicijn niet in uw ogen komt. Het is extra belangrijk uw handen goed te wassen als u dit medicijn gebruikt.

 • Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van de crème. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk.

  In zeldzame gevallen kunt u zich benauwd voelen, flauwvallen of zwelling krijgen in uw gezicht, mond of keel. Raadpleeg uw arts als u huiduitslag krijgt. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste Hulpdienst.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik aciclovir met hydrocortison gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken bij een koortslip. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Terug naar overzicht